Aktiv Träning (Sweden)

Tips för dig som äter för mycket

-

GÖM UNDAN MATEN

Om du har lagat mer mat än du har tänkt dig att äta, så bör du ställa in matrestern­a direkt i kylen. Om maten förvaras i en behållare och får svalna under måltiden, är det mindre risk att du vill ta påfyllning.

VÄLJ RÄTT TALLRIK

Hur mycket mat du äter påverkas i hög grad av vilken tallrik du äter på och hur stor den är. Studier har också visat att den fysiska storleken på en tallrik påverkar hur mycket vi äter. Den kunskapen kan du använda för att lura din hjärna. Välj därför en mindre tallrik om du vill att en liten mängd mat ska se ut som en stor portion.

TA GOD TID PÅ DIG

Tugga maten ordentligt, lägg ifrån dig besticken mellan tuggorna och njut på det hela taget av varje smakintryc­k. På så sätt hinner du också känna att du blir mätt innan du har ätit för mycket.

DRICK FÖRE MATEN

Vi blir mätta när magsäcken är full. Även av vatten. Har du en tendens att äta för mycket är det därför smart att dricka ett stort glas vatten en kvart innan du sätter dig till bords. Då dämpar du den värsta hungern.

ÄNDRA FOKUS

Om du äter för mycket kan du fundera över hur du kan avleda din uppmärksam­het när magen kurrar. Kanske borde du ta en promenad runt kvarteret istället eller ta ett tuggummi vid den tidpunkt då du brukar börjar att småäta?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden