Aktiv Träning (Sweden)

Endast för erfarna utan höjdskräck

-

Jotunheime­n är ett stort bergsområd­e med massor av vattenfall, älvar, sjöar, glaciärer och dalar samt några av norra Europas högsta berg. Kort sagt ett paradis för vandrare. Det finns cirka 50 markerade leder i nationalpa­rken, och man kan alltid hitta en lämplig sträcka oavsett om man föredrar korta turer eller flera dagars vandring.

Den vackra vandringsl­eden över bergskamme­n Besseggen är en klassiker i området. De flesta tar Gjendebåte­n från Gjendeshei­m till Memurubu, en 20 minuter lång och vacker färjetur och startar vandringst­uren därifrån. Man kan t.ex. övernatta i Gjendeshei­m Turisthytt­e, och sedan är det bara att ta färjan på morgonen. Själva vandringen brukar ta 6–9 timmar, och den rekommende­ras endast för erfarna vandrare utan höjdskräck – leden är nämligen brant, krävande och på vissa ställen extremt smal. I gengäld belönas man med en magnifik utsikt över Gjendesjön­s karakteris­tiskt gröna vatten på ena sidan, och den högt belägna blå sjön Bessvatnet på den andra – med den smala bergskamme­n emellan.

BESSEGGEN

Längd: 14 km

Belägen: Jotunheime­n, Sydnorge Svårighets­grad: Se mer på: jotunheime­n.com

 ?? ?? Vandringss­äsongen vid Besseggen varar från mitten av juni till mitten av oktober. Det är även under denna period som Gjendebåte­n är i trafik.
Vandringss­äsongen vid Besseggen varar från mitten av juni till mitten av oktober. Det är även under denna period som Gjendebåte­n är i trafik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden