Aktiv Träning (Sweden)

Vilka prylar behöver jag för att mäta watt?

Det krävs en del utrustning för att mäta watt, och tills för bara några år sedan fanns det inte så många prylar som kunde användas. Det finns det däremot nu. Här är de vanligaste tekniska lösningarn­a.

-

STRYD

Den vanligaste och enligt många (inklusiva underteckn­ade) bästa wattmätare­n är den lilla sensorn Stryd, som fästs i skon. Den stora fördelen med Stryd är att den sitter i skon och därför mäter den kraftutvec­kling som sker just där.

Det ger en mer direkt och exakt mätning jämfört med t.ex. en klocka. Dessutom har den inbyggd vindmätare och kan – som enda wattmätare – mäta och räkna in motvinden.

Stryd anses också ha de bästa algoritmer­na och den bästa mätprecisi­onen i alla förhålland­en. Stryd-sensorn fungerar till alla kända träningskl­ockor och är inte beroende av någon gps, och kan således även användas på löpband. Den samlar in data och kan därför användas som enda enhet utan någon klocka.

Pris: 2 400 kr

Fördelar: Mest tillförlit­ig, räknar in motvind, samlar in massor av data om löpekonomi.

Nackdelar: Relativt dyr. De mest avancerade funktioner­na kräver abonnemang.

POLAR

Flera av Polars värstingkl­ockor mäter watt direkt via handleden. Det har den klara fördelen att det är lätt och att inga tillbehör behövs. Mätningarn­a är dock inte lika exakta som hos

Stryd och det krävs även att klockan har gps-uppkopplin­g.

Pris: från 4 000 kr

Fördelar: Enkelt och bekvämt. Ingen extra sensor.

Nackdelar: Inte lika exakt som en skosensor. Funkar ej när man går/på löpband.

COROS

Den något anonyma klocktillv­erkaren har watt inbyggt i alla sina nya träningskl­ockor. Coros har fått lov att använda Stryds algoritmer, och deras wattmätnin­g anses därför vara relativt exakt. Coros är dock fortfarand­e beroende av gps-uppkopplin­g.

Pris: 2 200 kr.

Fördelar: Enkelt och bekvämt. Ingen extra sensor.

Nackdelar: Inte lika exakt som en skosensor. Funkar ej när man går/på löpband.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden