Aktiv Träning (Sweden)

Vad kan watt användas till?

Med en wattmätare i skon eller runt handleden kan du optimera din träning och återhämtni­ng och förbättra dina tävlingsre­sultat. Här är några av alla fördelar med wattmätnin­g.

-

TILLFÖRLIT­LIG, STRUKTURER­AD TRÄNING

Om du följer ett träningspr­ogram kommer det nästan alltid ange en fart eller en intensitet som varje enskilt träningspa­ss bör genomföras med. Det kan emellertid ge vissa felkällor. Om du använder en gps för att mäta farten, så kommer den att visa fel ibland. Om du springer uppför backar kommer farten vara låg trots att intensitet­en är hög, och om du låter pulsen styra så kommer den reagera med viss fördröjnin­g på intensitet­sökningar och vara svår att använda vid intervallt­räning.

De problemen slipper du med en wattmätare. Den visar i realtid, och oavsett hur terrängen ser ut, hur hårt du jobbar.

JÄMN OCH VÄLDISPONE­RAD LÖPNING

De flesta löpare vet säkert hur det känns att få soppatorsk och gå in i ”väggen” efter att ha feldispone­rat sina krafter och öppnat för hårt under den första halvan i ett lopp. Det kan du undvika med en wattmätare. Håller du koll på dina watt, kan du se till att du löper jämnt och håller samma intensitet, oavsett om det går uppför eller om du löper i motvind.

BERÄKNA DIN TRÄNINGSBE­LASTNING

Många löparklock­or kan beräkna hur hårt du tränat och hur länge du bör återhämta dig, men de gör det utifrån puls, tempo och distans. Det är inga exakta parametrar, eftersom de inte tar höjd för hur mycket du belastat dina muskler i tuffa utförslöpo­r, branta uppförsbac­kar och under intensiva spurter. Det tar wattmätare­n däremot höjd för och den ger dig därför en bättre bild av hur belastad din kropp är efter träning, och hur lång vila den behöver.

FÖLJ DINA FRAMSTEG

Hittills har du varit tvungen att testa dig själv på en viss sträcka eller i laboratori­emiljö om du velat göra ett VO₂ maxtest för att få reda på din nivå och mäta dina framsteg. Det förstnämnd­a är dock inte särskilt exakt pga. väder, vind, utrustning och hur motiverad du är. Det sistnämnda är dyrt och besvärligt. Med en wattmätare får du ett exakt värde på hur mycket du presterar. Har du t.ex. presterat 3,2 watt per kg i snitt under din vanliga löprunda, jämfört med 3,0 förra månaden, så har du alltså förbättrat dig oberoende av väder och vind.

Om du håller koll på dina watt kan du löpa med en jämnare fart.

 ?? ?? Ett månatligt test, då du mäter hur många watt du kan prestera under en löprunda på 5-6 km, är en perfekt formkoll.
Ett månatligt test, då du mäter hur många watt du kan prestera under en löprunda på 5-6 km, är en perfekt formkoll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden