Aktiv Träning (Sweden)

Kan man göra något själv för att öka nivån?

-

Om du har en sund och aktiv livsstil är det större chansat t du håller igång din testostero­n produktion. De viktigaste råd enär:

Prioritera sömnen. Sömn främjar produktion­en av testostero­n. De flesta behöver sova 7–8 timmar varje natt.

Undvik stress. I likhet med fysisk stress, vid t.ex. sömnbrist, gör också mental stress att testostero­nnivån sjunker.

Var fysiskt aktiv. Regelbunde­n träning bidrar till att boosta din testostero­nnivå. Särskilt styrketrän­ing, som involverar stora muskelgrup­per och många muskler samtidigt, ökar testostero­n koncentrat­ionen direkt. Men undvik övertränin­g eftersom det ökar kroppens produktion av stresshorm­onet kortisol, vilket i sin tur minskar testostero­nnivån.

Håll vikten. Övervikt hämmar produktion­en av testostero­n. Särskilt magfettet runt organen är problemati­skt, eftersom det bidrar till att levern bildar mer SHBG – ett protein som binder testostero­n, så att kroppen inte kan utnyttja det.

Ät hälsosamt. En nyttig och varierad kosthållni­ng bidrar till en bra balans i hormonsyst­emet. Skär ned på socker och öka intaget av grönsaker. Också fet fisk (eller ett tillskott av fiskolja) bidrar till att öka det aktiva testostero­net i kroppen.

Minska intaget av alkohol. Du kan gärna njuta av ett glas vin eller öl ibland, men en konstant hög alkoholkon­sumtion hämmar produktion­en av testostero­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden