Aktiv Träning (Sweden)

Minimalist­isk och snabb löpsko

➼ Takumi Sen 8 är den första superskon utvecklad för 5 km- och 10 km-lopp. Skon har ett mjukt skum och bidrar med massor av spänst, men i ett enklare format.

-

ADIDAS TAKUMI SEN 8

Fakta: Lätt tävlingssk­o för 5 och 10 km-lopp. Dropp: 6 mm. Vikt: 197 g. Pris: 2 149 kr Info: adidas.se

Den nya versionen av Adidas superlätta tävlingssk­o represente­rar på sitt sätt en ny typ av sko – vi skulle kunna kalla den en minimalist­isk supersko.

Den har allt det vi känner igen från de senaste årens superskor som t.ex. Nikes Vaporfly – dvs. den har ett lätt och spänstigt skum, en tunn ovandel och en hård platta som ger löparen en knuff framåt. Men skon verkar ha behandlats i en krympmaski­n och tycks därför vara både mindre, slankare och lättare.

Rent konkret har skon ett 33 mm tjockt skum under ovandelen (ca 6 mm mindre än vanliga superskor), ett dropp på 6 mm (jämfört med de flesta superskor som har 10 mm) och en vikt på 197 gram. Den relativt platta sulan gör att den känns stabil i kurvorna, medan den låga vikten gör att det är lätt att få upp farten i skon. Allt det understöds av en mycket bra mellansula, som är mjuk och spänstig, men ändå så fast att den känns riktigt snabb. Det är inte samma djupa, mjuka dämpning du t.ex. får i Vaporfly, utan en mer aggressiv löpkänsla.

Medan de flesta superskor är designade för maraton, är den här skon tänkt för 5 och 10 km-lopp.

Det märks tydligt på den drivna lättviktsp­rofilen, men skon är ändå så väldämpad att erfarna löpare kan använda den i halvmarato­n och kanske t.o.m. i maraton. I varje fall om man är van vid gammaldags tävlingssk­or, t.ex. förra versionen av Takumi Sen. Den här modellen är dock betydligt bekvämare.

Svagheter? Vikten kunde ha varit lägre. Skon väger ungefär som Vaporfly, men har alltså 6 mm tunnare sula. Skosnörena är också lite korta och glatta.

SLUTSATS: En spännande sko som förenar minimalist­isk lättviktsd­esign med spjutspets­teknik. En perfekt sko för snabba väglopp på 5–10 km, men också lämplig till intervalle­r.

Tajt passform. Bra mellansula. Smidig löpkänsla.

Korta skosnören. Skon hade gärna fått vara 20 gram lättare.

 ?? ?? Den mycket minimalist­iska ovandelen är gjord av s.k. cellermesh. Det är tunt, luftigt och sitter tajt runt foten.
Den mycket minimalist­iska ovandelen är gjord av s.k. cellermesh. Det är tunt, luftigt och sitter tajt runt foten.
 ?? ?? Skosnörena är också minimalist­iska. Kanske för minimalist­iska.
Skosnörena är också minimalist­iska. Kanske för minimalist­iska.
 ?? ?? Yttersulan har Continenta­l-gummi i framfoten. Det ger bra grepp både på blöt och torr asfalt.
Yttersulan har Continenta­l-gummi i framfoten. Det ger bra grepp både på blöt och torr asfalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden