Aktiv Träning (Sweden)

Cykelhjälm­ar: dyr kontra billig

➼ Hur bra cykelhjälm kan man få för drygt en tusenlapp, och vad får man om man betalar drygt det dubbla? Det får du svar på i detta nummers prylduell.

-

LAZER BLADE+ MIPS

Fakta: Prisvärd cykelhjälm med MIPS. Justerings­system ovanpå hjälmen. Vikt: 370 gram (stl. XL). Fyra storlekar: S–XL.

Pris: 1 200 kr Info: lazersport.com

Blade+, som lånat en del av både utseende och teknologi från Lazers värstinghj­älm Z1, är en utmärkt hjälm i sin prisklass, både när det gäller passform och funktion. Och eftersom de flesta Lazer-hjälmar bara kan användas av personer med ett huvudomfån­g upp till 61 cm, så finns Blade+ också i XL, som går upp till 64 cm.

Hjälmens många inställnin­gsmöjlighe­ter gör att det är lätt att få den att sitta riktigt bra. Det generösa användande­t av skyddsskum, och det gula MIPS-skalet innanför som omdirigera­r rotationsk­raften vid slag mot huvudet som kan ske vid ett fall, bidrar dessutom till hög säkerhet.

Det innebär dock också att vikten är relativt hög, 370 g för den testade XL-hjälmen, vilket känns i nacken under långa cykelturer – särskilt på ojämna terrängund­erlag. Samtidigt känns den lite klumpig på huvudet – även om det mest handlar om utseende.

GIRO HELIOS SPHERICAL MIPS

Fakta: Dyr hjälm med s.k. Spherical-teknik. Vikt: 300 gram (stl. L). Tre storlekar: S–L.

Pris: 2 500 kr Info: giro.com

Helios från Giro är en suverän hjälm med bra ventilatio­n och material av högsta kvalitet. Det lyxiga intrycket förstärks både av den exklusiva designen och den utmärkta komforten. Det är en bekväm hjälm att cykla med. Den sitter stadigt och bra på huvudet, och med en vikt på 300 g (i stl. L som går upp till 63 cm i huvudomfån­g) känns den knappt på huvudet.

Helios är försedd med Spherical, vilket är en ny variant av MIPS-skydd, som är en självklarh­et nuförtiden i hjälmar på den här prisnivån. I stället för att ha ett tunt innerskal är hjälmen uppbyggd av två separata skal, varav det ena sitter mot huvudet och det andra sitter utanpå. Bägge skalen, som är försedda med skyddsskum, glider mot varandra och på sätt kan de stå emot slagkrafte­r mot hjärnan.

Helios känns, ovanligt nog, både kompakt och rymlig, och till och med i den största storleken ser hjälmen rätt liten ut.

 ?? ??
 ?? ?? DUELLVINNA­RE
DUELLVINNA­RE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden