Aktiv Träning (Sweden)

Hur påverkas hälsan av träning i stadsmiljö?

-

? Jag löptränar i stadsmiljö och tänker ofta på om det egentligen är så sunt eftersom jag samtidigt andas in en massa förorenad luft. Vad säger forskarna om det?

SVAR: Luftförore­ningar orsakar miljontals för tidiga dödsfall runt om i världen varje år, och det kan självklart skapa tvivel hos den som löptränar i stadsmiljö. Du kan dock utan problem fortsätta att springa i stan. För även om man andas in mer utsläppspa­rtiklar när man är fysiskt aktiv, så är fördelarna med att träna trots allt många fler för hälsan. Det har flera studier visat. I en ny studie följde forskarna bl.a. 384 000 invånare i Taiwan i 15 års tid. I studien, som publicerad­es i Canadian Medical Associatio­n Journal, drog forskarna slutsatsen att deltagarna minskade deras risk för att drabbas av förtida död om de motionerad­e, oavsett hur mycket luftförore­ningar de utsattes för. I Taiwan är nivåerna av skadliga partiklar, som bl.a. kan bidra till hjärt-kärlsjukdo­mar, lungsjukdo­mar och cancer, dessutom betydligt högre än i svenska städer. Det kan dock vara bra att följa några förhållnin­gsregler, så att de värsta förorening­arna under löprundorn­a kan undvikas.

? Vad är skillnaden mellan en träningsma­tta och en yogamatta?

SVAR: Det är framför allt tjockleken som skiljer dessa två typer av mattor åt. Medan en standardyo­gamatta har en tjocklek på bara 4 mm, så är en vanlig träningsma­tta som regel 1–1,5 cm tjock. En tunn yogamatta gör att det blir betydligt lättare att hålla sig stilla i en krävande yogaställn­ing och ger dig också en känsla av att vara grounded. Ska du däremot använda mattan till hemmaträni­ng och träningspr­ogram då du ligger mycket på golvet, så är en tjockare träningsma­tta klart mest bekväm. I synnerhet kommer din rygg att uppskatta mattans tjocklek.

? Vilken effekt har baldrian i kroppen?

SVAR: Naturläkem­edlet baldrian, som kommer från växten Valeriana officinali­s, har en lugnande effekt, och det kan därför hjälpa dig om du känner lättare oro eller har sömnbesvär. I studier på både människor och djur har man kunnat mäta att baldrian innehåller vissa kemiska ämnen, som verkar lugnande. Fortfarand­e vet man dock inte exakt hur baldrian fungerar, eller exakt vilka ämnen som ligger bakom effekten. Baldrian verkar inte vara vanebildan­de, men forskarna känner inte till långtidsef­fekterna. På grund av den lugnande effekten avråds man från bilkörning om man intagit baldrian.

? Hur kan man ta reda på om ett ägg är färskt?

SVAR: Om du är osäker på om ett ägg börjar bli för gammalt, kan du fylla ett glas med vatten och lägga ett okokt ägg i det. Om ägget sjunker till botten är det färskt. Om ägget däremot flyter på vattenytan börjar det bli för gammalt, och då bör du vara försiktig med att använda det. Om du knäcker ägget ser du direkt om det är färskt eller inte. Känn först efter om det luktar illa, och titta sedan noga på det. Ett färskt äggs gula är spänstig och reser sig lite. Vitan ligger samlad runt och flyter inte iväg. Ett äldre ägg rinner ut betydligt mer. Skillnaden är tydlig när man väl börjar titta efter det.

? Varför får man dålig andedräkt av en ketodiet?

SVAR: Ketodieten innehåller minimalt med kolhydrate­r, vilka annars är ett viktigt bränsle för både musklerna och hjärnan. När man påbörjar en ketodiet tvingas kroppen att se sig om efter en annan energikäll­a – nämligen fett. I praktiken sker det genom att fettämnen omvandlas till så kallade ketonämnen. Särskilt i början av dieten, medan kroppen anpassar sig till sitt nya förbrännin­gsmönster, kan det under processen bildas aceton som en biprodukt. Aceton utsöndras genom utandnings­luften, och det är därför man kan känna en dålig lukt och en metallakti­g smak i munnen.

 ?? ?? Glöm alla myter om att en löprunda i stan är lika farlig som att röka. Det är sunt att motionera – även i områden med luftförore­ningar.
Glöm alla myter om att en löprunda i stan är lika farlig som att röka. Det är sunt att motionera – även i områden med luftförore­ningar.
 ?? ?? Yogamattan väger nästan ingenting, och den är praktisk att ta med sig, t.ex. med en enkel bärrem.
Yogamattan väger nästan ingenting, och den är praktisk att ta med sig, t.ex. med en enkel bärrem.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden