Aktiv Träning (Sweden)

Bör tomater förvaras i kylen?

? Min familj ställer in tomaterna i kylskåpet, men jag anser att de ska förvaras framme på köksbordet. Vem har rätt?

-

SVAR: Tomater mår bäst i 10–15 plusgrader, så köksbordet är ett bättre val än kylskåpet. Tomaterna håller sig visserlige­n längre i kylen, men det gör samtidigt att de slutar mogna och förlorar sin smak. Framme på köksbordet håller sig tomaterna bra i en vecka.

FÖRVARAR DU DEM RÄTT?

● BANANER Bananer bör förvaras i 12–14 plusgrader. Under de förhålland­ena kan gula, mogna bananer hålla sig bra i upp till sex dagar jämfört med i bara 2-3 dagar i 20 plusgrader. Lägg dem inte i kylen. Där försämras smaken, och bananerna blir bruna och tråkiga.

● LÖK Lök ska helst förvaras torrt och svalt, men de har det bäst utanför kylskåpet. Fukten och den låga temperatur­en i kylen kan leda till att löken blir mjuk och sladdrig. Om den förvaras på rätt sätt kan en lök hålla sig bra i ända upp till ett halvår.

● BRÖD Bröd blir snabbt hårt och torrt om det förvaras i kylskåpet. Den låga temperatur­en gör nämligen att brödet torkar ut. Bröd blir inte alls lika torrt om det förvaras framme på köksbordet – ev. i en brödbox. En plastpåse håller kvar fukten i brödet.

● AVOKADO För att uppnå full mognad bör avokado förvaras i rumstemper­atur. En omogen avokado behöver 4–5 dagar på sig att mogna, och en mogen avokado håller sig bra i någon dag. Har du en mogen avokado som inte ska användas, kan du lägga den i kylen.

 ?? ?? Om du vill ha en så söt och solmogen smak som möjligt, är det bäst att förvara tomaterna framme på köksbordet.
Om du vill ha en så söt och solmogen smak som möjligt, är det bäst att förvara tomaterna framme på köksbordet.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden