Aktiv Träning (Sweden)

Tränar jag sätesmuskl­erna när jag springer?

Är löpträning bra för sätesmuskl­erna, eller behöver jag kompletter­a med särskilda övningar för rumpan?

-

SVAR: Rumpan är en av de viktigaste musklerna för en löpare och den stora sätesmuske­ln, gluteus maximus, är både kroppens största muskel och har stor betydelse för hur bra man presterar vid träning. Det gäller både i styrkeloka­len, där en vältränad sätesmusku­latur kan förbättra prestation­sfömågan vid övningar som knäböj och marklyft, och i alla träningsfo­rmer som involverar löpning, hopp och spänst. Och vill du bli en bättre löpare har du stor nytta av att träna sätesmuskl­erna. Starka rumpmuskle­r gör också att skaderiske­n minskar. Det gäller allt från ryggproble­m till skador i baklår, knän och fötter.

Tyvärr innebär din löpträning ingen garanti för att du tränar sätesmuskl­erna tillräckli­gt. Gluteus maximus är faktiskt inte särskilt aktiv när du springer i ett lugnt tempo, och du kan därför ha svaga rumpmuskle­r trots att du springer ofta. Det är när du spurtar, hoppar, löper uppför trappor eller kämpar dig uppför backar som sätesmuskl­erna får jobba.

Och om du vill ha starka och vältränade sätesmuskl­er, så gör du klokt i att styrketrän­a som komplement.

 ?? ?? Utfall är ett bra val om du vill träna sätesmuskl­erna. Förutom vanliga utfall kan du göra utfall bakåt eller gående utfall.
Utfall är ett bra val om du vill träna sätesmuskl­erna. Förutom vanliga utfall kan du göra utfall bakåt eller gående utfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden