Aktiv Träning (Sweden)

KÄNNER MIG STARKARE FÖR VARJE LOPP

Lärare och ultralöpar­e. Har euro- peiskt rekord i 24-timmarslöp­ning med 261,17 km, och inofficiel­lt världsreko­rd för tio maraton på tio dagar (36.24.44). Utsedd till Årets ultralöpar­e i Norge sex år i rad.

-

Varför springer du ultralopp?

– Jag löper eftersom det ger mig ett slags lugn, det är en form av meditation. Det handlar om det repetitiva, att man gör något man inte behöver tänka på. Och ju längre jag springer, desto bättre blir upplevelse­n.

Att tåla smärta och stå ut med den längs vägen ger också en enorm känsla. Under ett ultralopp kan det kännas fruktansvä­rt jobbigt ibland, men efter varje ultralopp jag lyckas genomföra känner jag mig allt starkare. Den känslan vill jag uppleva om och om igen.

Hur förbereder du dig inför ett ultralopp?

– Inför t.ex. ett 24-timmarslop­p har jag ett tankemodus där jag förbereder mig på att det kommer att bli långt, smärtsamt och gradvis ge ett ökat obehag. Jag vet att det kommer att bli tungt och att jag kommer att fråga mig själv ”varför gör du det här?” – och det är viktigt att vara förberedd på.

Vad äter och dricker du under ett lopp?

– Jag får i mig nästan all energi genom att dricka. Jag tål inte kolsyra, utan jag dricker 250 ml sportdryck utan smak och kolsyra var 40:e minut, och så tar jag en energigel vid varje maratonpas­sering – som belöning.

Vilken är din främsta egenskap som ultralöpar­e?

– Det är viljan som är min styrka. Det är många som är bättre tränade och som är mycket bättre än mig på kortare sträckor. Jag fyller snart 47 år och är inte den som tränar mest, men jag har en stark vilja.

Vilken har varit din största upplevelse inom ultralöpni­ng?

– Det tror jag var när jag sprang 251,5 km i 24 Hours in Hell år 2020. Ända sedan 2016 har mitt mål varit att lyckas springa 240 km i ett 24-timmarslop­p, dvs. en mil i timmen, och känslan av att ha lyckats med det... det var häftigt!

Men det viktigaste loppet var nog mitt första maratonlop­p, när jag fullföljde Nordmarka skogsmarat­on för tio år sedan. För mig har målet aldrig varit att bli bäst i världen. Det viktigaste för mig var att börja träna och ta tag i mitt liv. Nu har jag löpt 261 km på 24 timmar och var bäst i världen i fjol, men det är ingenting jämfört med den känsla jag hade när jag tog mig i mål i mitt första maraton.

Vilket är ditt bästa råd för den som vill pröva på ultralöpni­ng?

– Sätt upp delmål som du kan uppnå. Det gäller emellertid att inte gapa efter för mycket.

Det kan också vara bra att jämföra sig med någon som är lite bättre: ”om hon klarar det, kan jag också klara det”.

Och belöna dig själv. Springer du tre gånger i veckan, men ökar till fyra gånger någon vecka, så är det bra!

”Jag fyller snart 47 år och är inte den som tränar mest, men jag har en stark vilja.”

 ?? ?? I fjol vann Therese Falk allt hon deltog i. I Skövde 24-timmars (bilden) sprang hon dessutom längst av alla – oavsett kön.
HITTAR LUGNET MED ULTRA
I fjol vann Therese Falk allt hon deltog i. I Skövde 24-timmars (bilden) sprang hon dessutom längst av alla – oavsett kön. HITTAR LUGNET MED ULTRA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden