KOM I GÅNG MED ULTRALÖPNING
Det kan dyka upp många frågor i samband med att man anmäler sig till ett ultralopp. Här är några av de vanligaste funderingarna.
Medan löpning generellt är en prestationsidrott, så handlar ultralöpning mer om upplevelsen. Det är bara några få elitlöpare som har som mål att komma först. Och även om ultralöpning kan låta elitbetonat, så passar det bra för vanliga motionärer. Det är kanske inget för nybörjare, men för motionärer som tränat i åratal och har löpt halvmaraton eller maraton, kan ultralöpning vara nästa steg.
Måste man ta med sig egen mat och dryck?
Som utgångspunkt är det bra att ta med sig vatten och energi. Medan det i de flesta maratonlopp ofta finns vätskestationer vid var femte kilometer, kan det vara 15–20 kilometer eller längre mellan depåerna i ett ultralopp – om det nu finns några alls.
Hur bör jag träna rent fysiskt?
Precis som inför ett maraton finns det massor av träningsprogram man kan följa. Det viktigaste är dock att träningen varieras, dvs. att man lägger in både intervaller för att förbättra konditionen, tempopass för att öka uthålligheten och långpass som stärker dig både fysiskt och mentalt. Om du ska delta i ett traillopp bör du träna i terrängen, så att du blir bättre rent tekniskt.
Vilket lopp ska jag välja?
Det finns många slags ultralopp att välja mellan, och de kan gå av stapeln vid alla tider på dygnet i stort sett i all typ av terräng och på alla underlag. Om du aldrig har prövat ultralöpning förut kan du välja ett kortare lopp på 50–70 km på ett flackt, fast underlag i dagsljus. Om du vill utmana dig själv lite mer kan du leta upp ett längre och mer kuperat lopp. Årstiden är också en viktig faktor, eftersom det är jobbigare att springa en mörk novemberdag jämfört med i vårsolen.
Vad krävs för att genomföra ett ultralopp?
Egentligen krävs det inte så mycket mer än inför t.ex. ett maraton. Du bör självklart ha en bra grundkondition, men om du löper fem mil i veckan när du tränar inför ett maraton, behöver du inte löpa tio mil i veckan om du tränar inför ett ultralopp på åtta mil. Om ett maratonlopp genomförs i ett konstant, malande tempo, genomförs ett ultralopp ofta i ett långsammare och mer varierat tempo. Det är också vanligt att lägga in gångpauser längs vägen. Med det sagt krävs det naturligtvis bra uthållighet och en vilja att fortsätta när det tar emot. Dessutom krävs det tålamod och att du doserar dina krafter rätt.
Ska jag ta med mig ombyteskläder?
Som namnet antyder är ett ultralopp … långt. Du kommer att vara ute på banan längre än du är van vid i t.ex. ett maratonlopp. Mörkret hinner kanske lägga sig och temperaturen sjunker. Därför har de flesta med sig extra kläder i form av en vindjacka, tunna byxor och en extra tröja. Då håller du dig också varm om du behöver gå lite.