ULTRALÖPNING HANDLAR OM VILJA
Vd och ultralöpare.Vann 2018 det legendariska ultraloppet Big Dog’s Backyard Ultra, efter att ha tillryggalagt 68 varv – motsvarande 455,5 kilometer. Har dessutom löpt sex maraton på 24 timmar.
Hur förbereder du dig inför ett ultralopp?
Det handlar om att vänja krop pen vid mycket löpning. Jag tränar kort, men ofta och springer gärna till och från jobbet, en mil enkel väg. Jag har med mig min dator i ryggsäcken och sedan är det transportlöpning som gäller.
Vilken är din främsta styrka som ultralöpare?
Den mentala biten är nyckeln för att lyckas som ultralöpare. Jag är även rätt bra på att springa långsamt. Och länge. Begränsningen i ett ultralopp är ofta sömnen. Men jag är bra på att stå emot den också.
Du har deltagit i mytomspunna Barkley Marathons ett par gånger. Stämmer det att banan är utformad för att deltagarna ska tvingas ge upp och bryta?
Ja, det kan jag skriva under på. Samtidigt finns det en lockelse i det. Den största delen av sträckan är offroad. Man kämpar sig fram i extremt svårframkomlig terräng med stora stenblock, hala rötter och snåriga buskage. Längs vägen dyker det också upp svårare hinder med jämna mellanrum som måste forceras. Det är dessutom lätt att hamna vilse – särskilt i nattmörkret och i den dimma som ofta råder. Banans beskaffenhet, i kombination med de 60 timmar man får räkna med att vara ute, gör att det är näst intill en omänsklig utmaning.
Du är ordförande för svensk ultralöpning. Hur upplever du att intresset för ultralöpning är idag?
Helt klart på uppåtgående. De så kallade Backyardloppen verkar till exempel fortsätta att locka allt fler deltagare. Det gäller såväl här i Sverige som utomlands. Idag är hela 66 länder med i Backyardcirkusen. Att springa en knappt sju km lång slinga med start varje timme tills dess att endast en tävlande återstår är ett annorlunda och häftigt koncept som passar alla oavsett ålder, kön och träningsbakgrund.
Finns det fler anledningar till att ultralöpning blivit trendigt såväl här i Sverige som i många andra länder?
Ja, en viktig faktor är att det råder en stark social gemenskap i loppen. Det verkar också finnas en vilja hos många att testa sina gränser. Ultralöpning handlar om vilja, om att inte vika ner sig. Och kroppen tål mycket mer än man tror. Jag tror också att det ligger i människans natur att mäta sig och utmanas.
Vilka utmaningar väntar härnäst?
Just nu vet jag inte riktigt vad nästa utmaning blir. Eventuellt blir det ett ultralopp på landsväg i USA i sommar. Vi får se hur det blir med det. Annars planerar jag lite smått inför hösten, men har inget bestämt än.
”Jag tror att det mentala är en viktig nyckel för att lyckas som ultralöpare.”