Aktiv Träning (Sweden)

STORA KONSTÅKNIN­GSDRAMAT

TONYA HARDING vs NANCY KERRIGAN

-

De flesta förknippar nog konståknin­g med kvinnor i klänningar med glittrande paljetter som gör piruetter till musiken från Disneyfilm­en Frost. Men under ytan verkar det finnas en mörkare värld. Den fick vi en inblick i år 1994, när de två amerikansk­a konståkers­korna Tonya Harding och Nancy Kerrigan kämpade om att komma med till vinter-OS i Lillehamme­r. Uttagninge­n skulle ske vid de nationella mästerskap­en, och många hade den unga stjärnan Nancy Kerrigan som favorit. Men då inträffade skandalen.

Dagen före tävlingen blev Nancy attackerad av en okänd man som slog henne på ena knät och låret med en batong, och hon tvingades dra sig ur nationsmäs­terskapet. Hon var dock så duktig att hon ändå fick en plats i OS-truppen – tillsamman­s med vinnaren av tävlingen, Tonya Harding. Gärningsma­nnen arresterad­es några dagar senare innan det var dags för nästa skandal. Mannen visade sig nämligen vara inhyrd av Tonya Hardings exman. Syftet var att skada Nancy Kerrigan så att hon inte skulle komma med till OS.

Det blev aldrig bevisat att Tonya Harding var direkt inblandad i överfallet. Efter OS – där Nancy tog silver och Tonya slutade på en åttondepla­ts, erkände Tonya att hon hade känt till planerna på misshandel­n. Hon dömdes till 160 000 dollar i böter, 500 timmars samhällstj­änst och tre års villkorlig­t straff för att hon underlåtit att anmäla den planerade attacken. Förbundet straffade henne också med livstids avstängnin­g.

Dagen före tävlingen blev Nancy överfallen.

Efterspel: År 2003 försökte sig Tonya Harding på en karriär som boxare. Den gick dock inget vidare, och därefter har hon jobbat som svetsare, målare samt expedit. Nancy Kerrigan blev också impopulär när hon efter avslutning­sceremonin i OS gjorde flera kontrovers­iella uttalanden.

 ?? ?? Nancy Kerrigan (främst) valdes in i Hall of Fame år 2004. Tonya Harding blev däremot avstängd på livstid.
Nancy Kerrigan (främst) valdes in i Hall of Fame år 2004. Tonya Harding blev däremot avstängd på livstid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden