Aktiv Träning (Sweden)

BET AV ÖRAT I TUFF FAJT

MIKE TYSON vs EVANDER HOLYFIELD

-

Det är knappast någon större överraskni­ng att det kan gå rätt hett till i en boxningsri­ng. Det är dock sällan det leder till sådana skandaler som när Mike Tyson skulle försöka att vinna tillbaka världsmäst­arbältet från Evander Holyfield. Allt började 1995 – eller ännu tidigare faktiskt. Mike Tyson hade haft en framgångsr­ik karriär där han hade radat upp segrar i boxningsri­ngen. Utanför ringen gick det dock mindre bra och han blev bl.a. dömd till sex års fängelse för våldtäkt. Han satt inne i tre år, mellan 1992 och 1995, och tappade flera bra år av sin karriär.

Efter åren bakom galler blev Mike Tyson villkorlig­t frigiven och han började då att försöka ta igen det han missat i ringen. Det gick bra – tills han mötte den tidigare världsmäst­aren, 34-årige Evander Holyfield. På pappret skulle det vara en lätt match för Tyson, men i ringen var det en annan sak och Holyfield vann matchen på teknisk knockout.

1997 var det dags för returmöte mellan de två boxarna. Och även denna gång gick matchen inte som Mike Tyson hade hoppats. Matchen stoppades i slutet av den tredje ronden då Tyson hade bitit på Holyfields öron. Domaren drog av två poäng för Tyson och lät matchen fortsätta. Men när samma sak upprepades kort därefter så diskvalifi­cerades Tyson och Holyfield utsågs till matchens vinnare. Ett av Tysons bett hade nämligen varit så kraftigt att en bit av Holyfields högra öra lossnade och hittades på ringgolvet efter matchen.

Loppet brukar kallas för The Dirtiest Race in History.

Efterspel: Mike Tyson fortsatte att boxas, men hans storhetsti­d var över. År 2003 gick Tyson i personlig konkurs och 2005 gick han sin sista match. Holyfield drog sig tillbaka år 2014. Tyson bad senare officiellt om ursäkt för episoden med örat, men de boxades aldrig mot varandra igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden