Aktiv Träning (Sweden)

DET SMUTSIGA LOPPET

CARL LEWIS vs BEN JOHNSON

-

Om man tränar i åratal för att prestera sitt bästa en viss dag, och en futtig hundradel kan vara skillnaden mellan succé och fiasko, så behövs det inte mycket för att blodet ska koka. Det gäller inte minst bland sprintlöpa­re. På 1980-talet uppmärksam­mades 100-meterssträ­ckan då Carl Lewis och kanadensar­en Ben Johnson duellerade. I början av 1980-talet hade Carl Lewis dominerat på sträckan, men den kanadensis­ke sprintern Ben Johnson började att komma ikapp honom. Och 1985 lyckades Johnson vinna över Lewis. Det kulminerad­e vid friidrotts-VM i Rom år 1987, då Ben Johnson både satte Carl Lewis och världsreko­rdet på plats med en tid på 9,83 sek.

Året efteråt var det OS i Seoul. Och där var det verkligen upplagt för ett drama när de två kamphanarn­a stod axel vid axel i 100-metersfina­len. När startskott­et gick flög de två sprintrarn­a iväg upp ur startblock­en, och återigen var det Ben Johnson som passerade mållinjen först. Och ännu en gång på nytt världsreko­rd: 9,79 sek! Carl Lewis fick nöja sig med andra plats på nytt amerikansk­t rekord: 9,92 sek. Ben Johnson fick dock bara behålla guldmedalj­en i tre dagar. Därefter stod det nämligen klart att Johnson testat positivt för steroider och fråntogs segern. I stället utsågs Carl Lewis till vinnare, och hans tid registrera­des som nytt världsreko­rd.

Ben Johnson blev avstängd och de tävlade aldrig mot varandra igen.

Efterspel: År 2003 dök det upp hemliga laboratori­eprover från OS i Seoul. De visade att Carl Lewis hade lämnat tre prover innehållan­de otillåtna ämnen. Han har dock alltid nekat till att vara skyldig. Faktiskt visade det sig att sex av åtta löpare i 100-metersfina­len i Seoul testade positivt, och loppet brukar kallas för ”The Dirtiest Race in History”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden