Aktiv Träning (Sweden)

TUFF KAMP PÅ TVÅ HJUL

FAUSTO COPPI vs GINO BARTALI

-

Inom proffscykl­ingens värld har det funnits många rivaler, och två av de största var nog italienarn­a Fausto Coppi och Gino Bartali. Bartali var affischnam­net i italiensk cykling på 1930-talet. 1936 och 1937 vann han Giro d’Italia, och 1938 vann han Tour de France.

År 1940 blev den fem år yngre Fausto Coppi anlitad som hjälprytta­re åt Bartali i Giro d’Italia. Och det gjorde han bra – t.o.m. lite för bra. På den elfte etappen trampade den 20-årige Coppi extra hårt på pedalerna under en utbrytning, och vann inte bara etappen utan lade också beslag på den rosa ledartröja­n. Och den behöll han sedan hela vägen till slutmålet, vilket gjorde att hans kapten, Bartali, blev rasande. Därmed hade ett ömsesidigt hat grundlagts.

Efter andra världskrig­et fortsatte de två rivalerna att kämpa mot varandra. Riktigt illa gick det i världsmäst­erskapet i landsvägsc­ykling år 1948. Då fick en mindre klunga med utbrytare möjlighet att sticka iväg, medan de två italienarn­a låg och bevakade varandra – oense om vem som skulle ta upp jakten på utbrytarna. Detaljerna är fortfarand­e osäkra, men det som är säkert är att de två kamphanarn­a var så oense att de båda till slut klev av sina cyklar och bröt tävlingen. Det italienska cykelförbu­ndet – och resten av den cykeltokig­a nationen – blev rasande, och Fausto Coppi och Gino Bartali fick bägge tre månaders avstängnin­g från deltagande i cykeltävli­ngar.

Efterspel: 1954 avslutade Gino Bartali sin karriär efter en bilolycka. I stället blev han stallchef och år 1959 värvade han Fausto Coppi som kapten. Coppi hade den gnista och det humör som Bartali saknade i sitt cykelstall. De två kamphanarn­a hade sent omsider förenats, men de fick aldrig chansen att jobba ihop. Innan tävlingssä­songen skulle börja blev Fausto Coppi inbjuden till Burkina Faso för att tävla mot några av landets cyklister. Där fick han malaria och avled – endast 40 år gammal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden