Aktiv Träning (Sweden)

Så kan du träna bort din stress

-

TRÄNA REGELBUNDE­T

Om du vill ta makten över stressen bör du göra träningen till en vana. Regelbunde­n träning är nämligen nyckeln. Forskning tyder också på att konditions­träning har en bättre effekt än styrketrän­ing när det gäller att förebygga stress, och motionsfor­mer som får upp pulsen rejält är därför att föredra. Sikta på att träna gånger i veckan à minst 30 minuter. Håll dig också fysiskt aktiv de dagar då du inte tränar – alla aktivitete­r räknas och är lika viktiga.

GÖR NÅGOT ROLIGT

Välj en motionsfor­m du trivs med och som passar in i din vardag. Träningen får inte kännas som ett tvång, för om du måste tvinga dig ut och springa eller cykla är risken stor att du snart kommer att lägga av.

TRÄNA I NATUREN

Om du kombinerar träningen med att vistas i naturen får du dubbelt så bra effekt. Studier visar att naturen är bra för kropp och själ samt höjer humöret. Du får massor av frisk luft och solljus – samtidigt som du får uppleva årstiderna­s växlingar. Det ger ny energi och motverkar stress.

SKIPPA ALLA PRYLAR

Pröva att lägga undan alla tekniska prylar ibland – och dra iväg på t.ex. en lugn cykel- eller löptur i skogen. Glöm allt om tempo, mellantide­r m.m. Fokusera i stället på omgivninga­rna och naturen, och låt känslan i kroppen bestämma.

TRÄNA I OTTAN

En avkoppland­e träningsru­nda tidigt på morgonen får dig att varva ner och laddar dina batterier inför arbetsdage­n. Dessutom slipper du känna dig stressad resten av dagen för att du måste hinna med att träna på kvällen. Kom ihåg att du även behöver sova bra, så låt inte morgonträn­ingen gå ut över nattsömnen. Gå i stället och lägg dig lite tidigare på kvällen.

UNDVIK HÅRDA KVÄLLSPASS

Sömnen är viktig för att förebygga stress, och därför bör du träna på ett sätt som inte går ut över nattsömnen. Tränar du hårt på kvällen sätter du igång processer i kroppen som verkar uppiggande. Gränsen för hur hårt och hur nära läggdags man kan träna utan att sömnen påverkas negativt är dock mycket individuel­l. Man får därför känna efter och pröva sig fram.

HITTA LUGNET

Vetenskapl­iga studier visar att yoga har en bra, avstressan­de effekt på kroppen och sinnet. Med hjälp av yogaövning­ar kan man lära sig att koppla av i hela kroppen och minska muskelspän­ningar. Det kan vara särskilt bra att kombinera yoga med lite mer intensiva träningsfo­rmer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden