Aktiv Träning (Sweden)

Suverän löpsko med bra stöd

➼ Livet är för kort för att springa runt i halvtråkig­a pronations­skor. Nya Saucony Tempus ger inte bara bra stöd utan också massor av fart!

-

SAUCONY TEMPUS

Fakta: Löpsko för lätt till måttlig pronation. Bra till vardagsträ­ning och långpass.

Vikt: 252 gram (stl 42,5).

Häldropp: 8 mm.

Pris: 2 000 kr Info: saucony.se

Som pronations­löpare har man inte lika många löpvänliga skor att välja mellan som de som har en neutral löpstil. Till de förstnämnd­a brukar skotillver­karna inte direkt erbjuda lätta tävlingssk­or med flexibla kolfiberpl­attor, utan här handlar det mer om att skon ska vara stabil och att foten inte ska vinklas in för mycket så att det kan leda till skador. Men Saucony har faktiskt tänkt i lite andra banor med sin nya modell Tempus. Det här är faktiskt en sko som har flera av de egenskaper som neutrala löpskor har.

Mellansula­ns kärna består av ett lätt Pwr RUN PB-skum som vi känner igen från Sauconys ”superskor”, Endorphin Speed 2 och Endorphin Pro. Det ger utmärkt stötdämpni­ng och håller skons vikt nere, samtidigt som energiåter­givningen – enligt Saucony – ska ligga på hela 88 procent. Det sistnämnda får stå för Saucony, men det är ingen tvekan om att skon känns skön att springa i. Det beror dock inte bara på skummet. Mellansula­n innehåller nämligen en fastare Pwr RUN-ram som håller foten på plats effektivt och guidar den framåt – istället för att foten vinklas inåt som den har en tendens att göra hos pronations­löpare. Och det känns bra att få en liten knuff framåt.

Vi testade Tempus under ett par veckors tid, då vi både tränade intervalle­r, sprang korta träningspa­ss och till slut sprang ett helt maraton i dem. Och Tempus, och inte minst skummet, visade sig klara utmaningar­na bra utan att skon kändes stum eller förlorade sin effekt under tiden.

Ovandelen av nätväv är dessutom väl ventilerad och omsluter foten bra. Dessutom är den tillverkad av återvunna material, vilket är en trend som man ser hos många skotillver­kare nuförtiden. Slutligen är passformen utmärkt liksom stödet för hälen. Skons enda svaghet är att folk med breda fötter kanske kommer att uppleva att lilltån har en tendens att skava mot skons ovandel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden