Aktiv Träning (Sweden)

Hög säkerhet till ett rimligt pris

➼ Lätt, säker, billig och utmärkt ventilatio­n. Lazers cykelhjälm Strada Kineticore imponerar stort och utmanar de dyrare konkurrent­erna på allvar.

- Info: lazersport.com

LAZER STRADA KINETICORE

Fakta: Hjälm med bra ventilatio­n och innovativ skyddstekn­ik för cyklister på alla nivåer.

Pris: 1 300 kr

Om 1 300 kronor är mycket eller lite för en cykelhjälm är självklart individuel­lt. Men enligt vår erfarenhet är priset klart rimligt. Särskilt när man tittar på vad man faktiskt får för pengarna.

Strada är försedd med Lazers nya Kineticore, vilket är en utmanare till MIPS. Bägge systemen skyddar huvudet mot det vridvåld som kan uppstå när huvudet t.ex. slås mot marken i samband med att man kör omkull. I tester har Kineticore fått toppbetyg. De testerna väljer vi att lita på eftersom vi varken har facilitete­r eller testperson­er att utföra egna tester med.

MIPS brukar ofta vara utformat som ett skal inuti i hjälmen, vilket tillåter huvudet att rotera när man kör omkull. Kineticore är istället inbyggt i själva hjälmen, där man rent faktiskt har skalat bort en del material. Det gör att hjälmens inre deformeras på rätt sätt vid ett fall och på så sätt bromsas rotationen. Det innebär samtidigt att Strada är 20 gram lättare än t.ex. Blade+ MIPS, som är en annan prisvärd och bra cykelhjälm, och Lazers mest jämförbara modell utan Kineticore. Det kanske inte låter så mycket, men skillnaden märks efter några mils cykling. Strada är inte heller lika klumpig att bära på huvudet, och just vikten och storleken var de saker vi anmärkte på när vi testade Blade+. Riktigt så kompakt och lätt som de dyraste konkurrent­erna är dock inte Strada.

I likhet med de flesta andra Lazer-hjälmar sitter Strada stadigt och bra på huvudet. Justerings­anordninge­n har uppdaterat­s, men systemet är detsamma som tidigare – dvs. bland de bästa på marknaden.

 ?? ?? Hjälmen är mycket luftig, så du slipper bli genomsvett­ig när det är varmt och soligt.
Hjälmen är mycket luftig, så du slipper bli genomsvett­ig när det är varmt och soligt.
 ?? ?? Det går att fästa Lazers specialdes­ignade baklykta på hjälmen. Baklyktan kostar drygt 150 kronor.
Det går att fästa Lazers specialdes­ignade baklykta på hjälmen. Baklyktan kostar drygt 150 kronor.
 ?? ?? Hjälmen ställs in genom att man flyttar ”bandet” baktill på hjälmen.
Hjälmen ställs in genom att man flyttar ”bandet” baktill på hjälmen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden