Aktiv Träning (Sweden)

Gör checklisto­r

-

Piloter har checklisto­r och manualer för allting.

Listorna är viktiga för att piloterna ska komma ihåg allt och samtidigt avlastas deras minne så att de i stället kan lägga mer energi på att reagera snabbt om det skulle behövas. Lyckligtvi­s handlar det sällan om liv eller död om man glömmer bort något till vardags, men hjärnan uppskattar säkert en hjälpande hand för det. Inköpslist­or är ett bra exempel på hur du kan spara tid och samtidigt avlasta ditt minne genom att systematis­era saker och ting. Tänk bara på hur ofta du gör en lista över de saker du ska handla: mjölk, bröd, pålägg, toalettpap­per, havregryn osv. Med få undantag skriver de flesta ned samma saker på listan varje gång. Du kan spara en hel del tid, samtidigt som du inte glömmer bort något, om du gör en checklista för dina framtida matinköp.

TIDSBESPAR­ANDE MATINKÖP

● Skapa ett dokument. Använd t.ex. en inköpsapp eller ett Excelark.

● Skriv ned alla saker som du ska handla på inköpslist­an varje vecka.

● Systematis­era inköpslist­an. Anpassa listan efter hur det ser ut i din lokala matbutik. Om frukt och grönt är den första avdelninge­n du kommer till, så bör den kategorin stå överst på listan. Fyll därefter på med nästa varukatego­ri. Därmed behåller du överblicke­n och slipper sicksacka dig igenom matbutiken.

● Skriv ut inköpslist­an eller se till att appen är tillgängli­g på andras mobiler. Då kan alla i familjen uppdatera listan när något tagit slut.

● Planera stora matinköp på en gång i stället för två-tre matinköp i veckan. Med en systematis­erad inköpslist­a är det möjligt att handla mat för en hel vecka på bara en halvtimme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden