Aktiv Träning (Sweden)

Fartglad sko för bergslöpni­ng

➼ Hoka har lanserat en uppdaterad version av sin populära trailsko Speedgoat. Och våra intryck kan sammanfatt­as med några få ord: den femte versionen av skon är en riktig vinnare!

- Info: hoka.com

HOKA ONE ONE SPEEDGOAT 5

Fakta: Neutral trailsko för långa löprundor.

Dropp: 4 mm. 5 mm långa dobbar.

Vikt: 291 gram (stl 44).

Pris: 2 000 kr

En av årets mest efterlängt­ade trailskomo­deller är Speedgoat 5 från Hoka. Sedan den första versionen kom ut på marknaden 2015, har det franska företaget varit försiktiga med att ändra för mycket på skon, eftersom de är väl medvetna om att det varit en riktig vinnarmode­ll. Det är rätt taktik och skon är fortfarand­e lika bra – trots att den senaste versionen fått flera uppdaterin­gar.

För det första har skon blivit 15 gram lättare jämfört med föregångar­en, och storlek 44 (män) väger nu 291 gram. Den känns dock lättare än så – kanske på grund av den bekväma passformen där man främst känner att hälen sitter perfekt på plats. Yttersulan är uppdaterad med slitstarkt Vibram Megagrip-gummi, och har rikligt med 5 mm långa dobbar. Det ger ett suveränt grepp i uppförsbac­kar – även på löst underlag. Vid utförslöpn­ing känns det också som att skon sitter perfekt på foten när man släpper bromsen och låter tyngdkraft­en föra kroppen framåt.

Tådelen är förstärkt med ett gummilager som skyddar mot stenar och rötter. En nyhet är att ovandelen fått en töjbar nätväv som håller foten på plats, men som också är följsam om foten skulle svullna under långpassen. Det är en bra lösning som fungerar även i praktiken – inte ens efter ett par mils löpning behövde vi lossa på skosnörena för att fötterna skulle få mer plats.

Mellansula­n består av ett tjockt CMEVA-skum, som gör att skon är 33 mm tjock i hälen och 29 mm tjock i framfoten – därmed blir häldroppet 4 mm. Den tjocka sulan är lite mjukare och spänstigar­e än i föregångar­en. Det upplevde vi dock enbart som positivt, och skon har en suverän stötupptag­ning som skyddar effektivt mot de flesta ojämnheter.

Hälkappan har fått ett extra isolerings­lager och är bakåtvinkl­ad för att den inte ska trycka mot hälsenan när man skjuter ifrån, och det fungerar riktigt bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden