Aktiv Träning (Sweden)

Cykellampa med kamera och radar

➼ Det är en utmaning att en säkerhetsk­amera, en trafikrada­r och ett bakljus ska kunna rymmas i en och samma pryl. Garmin har gjort ett bra försök som dock inte är helt perfekt.

- Info: garmin.com

GARMIN VARIA RCT716

Fakta: Säkerhetsk­amera, trafikrada­r och bakljus i en och samma pryl. Pris: 4 300 kr

Som cyklist blir man obehagligt överraskad när man plötsligt blir omkörd av en bil som har gasen i botten. Därför har Garmin nu uppdaterat sitt smarta Varia-bakljus, så att det inte bara har en radar utan också en kamera. Därmed kan man få en förvarning om vad som närmar sig bakifrån. Garmin har flera g ångerkriti­serats f ö rattkam er i a inspelning­arna inte varit tillräckli­gt skarpa och stabila. Och det stämmer att inspelning­arna inte direkt varit något man vill dela på nätet, men det har heller inte varit meningen.

Varia är nämligen mer en typ av säkerhetsk­amera, och för det syftet är upplösning­en helt okej. Den kan ställas in för att spela in hela tiden, eller endast när radarn känner av att fordon närmar sig bakifrån. Kameran kan styras från en cykeldator som är kompatibel med Garmin Edge. Dessutom finns det möjlighet att lägga in informatio­n om placering, fart, datum och tidpunkt i inspelning­arna, så att allt är samlat.

Svårighete­rna uppstår när det är dags att plocka fram inspelning­arna. Det görs via en app som dessvärre varken är den snabbaste eller effektivas­te vi har sett. Den sammanlagd­a inspelning­en sparas i små klipp à 30 sekunder, och om man är ute och cyklar i två timmar får man alltså ihop 240 korta klipp.

Varje klipp syns i form av en liten thumbnail/ teaserbild, som sedan görs om till ett av otaliga 30-sekundersk­lipp. Och när man väl har hittat rätt klipp, tar det oftast runt två minuter att ladda ned det. Allt detta upplevs som rätt krångligt, vilket är synd eftersom Garmin ofta brukar ha betydligt smidigare lösningar på mer komplicera­de uppgifter.

 ?? ?? Bakljuset har inbyggd radar som registrera­r fordon på upp till 140 meters avstånd.
Bakljuset har inbyggd radar som registrera­r fordon på upp till 140 meters avstånd.
 ?? ?? Lampan är synlig i 220 graders vinkel, och därmed syns man också från sidan.
Lampan är synlig i 220 graders vinkel, och därmed syns man också från sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden