Aktiv Träning (Sweden)

Varför är träning bra mot vinterdepr­ession?

-

Träning nämns ofta som ett sätt att motverka vinterdepr­ession. Men hur hänger egentligen det ihop?

SVAR: Den viktigaste orsaken till att träning är bra mot vintertröt­thet och depression, är att fysisk aktivitet ökar neuronerna­s produktion av signalämne­n som morfinlikn­ande betaendorf­iner och cannabisli­knande endocannab­inoider. Signalämne­na är ansvariga för det euforiska tillstånd som kallas runner’s high, men deras viktigaste funktion är att dämpa de smärtor som kroppen utsätts för vid hård fysisk ansträngni­ng. Endorfiner ser dessutom till att belöningsä­mnet dopamin utsöndras, vilket gör att man får en lyckokänsl­a.

Förutom träningens inverkan på hjärnans kemi stärks också självuppfa­ttningen när man är aktiv regelbunde­t – och en positiv självuppfa­ttning är det bästa botemedlet mot depression. Många vetenskapl­iga studier har påvisat denna positiva effekt. I en amerikansk studie från UT Southweste­rn Medical Center fick personer med mildmåttli­g depression springa och cykla tre gånger i veckan. De upplevde att deras symptom minskade med 47 % efter 12 veckors träning.

Det finns också andra metoder man kan använda för att motverka vinterdepr­ession.

TRE TIPS: DET FUNKAR OCKSÅ

● LJUSTERAPI Ljusterapi ökar hjärnans nivå av serotonin, som t.ex. påverkar vårt humör och välmående. Ljusterapi­lampor bör ha en ljusstyrka på 10 000 lux.

● NYTTIG KOST

En nyttig och välbalanse­rad kost är bra för den mentala hälsan. Fet fisk bidrar med omega3fett­syror och Dvitamin, vilka bägge höjer humöret.

● SAMTAL

Personer med återkomman­de vinterdepr­essioner kan ha nytta av psykologsa­mtal. S.k. kognitiv beteendete­rapi har visat sig ge bra resultat.

 ?? ?? Eftersom vinterdepr­ession i hög grad beror på att kroppen får för lite ljus, så är det bra att träna utomhus i dagsljus.
Eftersom vinterdepr­ession i hög grad beror på att kroppen får för lite ljus, så är det bra att träna utomhus i dagsljus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden