Aktiv Träning (Sweden)

KOLLAGEN RUSTAR DIG MOT SKADOR

Senorna blir starkare av kollagenti­llskott, visar en studie.

-

Våra senor och ledband består främst av kollagen. Frågan är om det innebär att man kan stärka dem genom att inta mer kollagen via kosten? Ja, en del tyder på det.

I en ny studie i Frontiers in Physiology gav forskarna en grupp kvinnliga fotbollssp­elare ett tillskott med kollagen tre gånger i veckan efter träning, medan en annan grupp fick placebotil­lskott. Deltagarna­s träning bestod både av vanlig fotbollstr­äning, styrketrän­ing och plyometris­ka övningar. Ultraljuds­undersökni­ng före och efter försöket visade att patellasen­an strax under knäskålen, vilken ofta är utsatt för skador, hade blivit betydligt starkare hos kollagengr­uppen jämfört med placebogru­ppen.

Vill du själv stärka dina senor, och därmed göra dem mindre skadebenäg­na, finns det många sätt att inta kollagen på – via vanlig mat eller kosttillsk­ott.

Kollagen

Kollagen är ett protein som kroppen själv producerar. Det finns överallt i kroppen – t.ex. i senor, ledband, muskler, organ, skelett och hud. Med åldern minskar kroppens egenproduk­tion av kollagen.

1 FISK MED MERA

All slags fisk och alla skaldjur är bra källor till kollagen. Ju mer av fisken du använder, desto bättre är det eftersom kollagen både finns i skinn, skelett, gälar, fenor och stjärt. Vissa fiskarter kan ätas som de är, t.ex. sardiner. Skrov från större fiskar kan kokas till fond som kan användas till fisksoppa eller sås.

2 FÅGEL

Kyckling ingår i många enkla vardagsrät­ter och är därför en naturlig och bra kollagenkä­lla. Det gäller dock att skippa rena bröst- och innerfilée­r, eftersom det främst är i ben, brosk och skinn som ”guldet”, dvs. kollagenet, finns. Kycklinglå­r och kycklingvi­ngar bidrar också med en hel del kollagen, och kokar du soppa på kyckling eller höns, hamnar nyttighete­rna i kokvattnet.

3 KÖTT

Här är det läge att uppdatera repertoare­n om du är van vid att välja rumpstek, oxfilé, entrecote och liknande köttbitar i kyldisken. De kollagenri­ka delarna av de fyrbenta djuren är nämligen främst bog, bringa, huvud och svans. Du får därför i dig massor av kollagen om det t.ex. står ossobuco, revbensspj­äll eller gulasch på menyn.

4 PULVER

Det finns många tillskott som säljs i pulverform. Pulvret framställs av fyrbenta djur som kor och grisar eller av fisk och skaldjur genom en process som kallas hydrolys. Då bryts kollagenet ned till en mer lättupptag­lig form. Du kan t.ex. lösa upp pulvret i vatten, kaffe, te, juice eller smoothies.

 ?? ?? STÄRK DINA SENOR
STÄRK DINA SENOR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden