Aktiv Träning (Sweden)

SPARRIS I SALLADER

-

Grön sparris passar särskilt bra i sallader, där de både ger god smak och sätter färg på anrättning­en. Den gröna kan du antingen använda rå eller efter ett snabbt uppkok på 1 minut.

Sparris passar bra till räkor, t.ex. i en sallad med matvete, vinägrett och massor av dill i en tonfisksal­lad med tomater, fullkornsp­astaskruva­r, rödlök och kokt ägg. Eller som här tillsamman­s med edamamebön­or, gröna linser, jordgubbar, mozzarella och senapsdres­sing. Det är faktiskt lite svårt att välja ...

SPARRIS OCH FISK

Fisk passar bra till färsk sparris – kanske för att de båda har en mycket mild smak.

Testa t.ex. kokt grön och vit sparris tillsamman­s med stekt eller ångad fisk, räkor dill och dressing. Eller som här, där ugnsbakad lax får sällskap av spenatpest­o och grönsakspa­sta i form av squash, rädisor och sparris i tunna, fina strimlor.

TESTA OCKSÅ SPARRIS ...

... med bacon. Rulla en skiva bacon stramt runt varje sparris. Vill du ha en nyttigare version, så använd parmaskink­a.

I stekpanna/grillpanna: Stek/grilla den i ca 10 min. tills baconen är knapriga.

I ugn: Baka den på bakplåtspa­pper i ugnen på 200 grader i ca 15–20 min.

... som pommes. Skölj sparrisen och vänd den i mjöl, sedan i vispat ägg och till slut i en blandning av riven parmesan och panko-ströbröd. Lägg den på en plåt med bakplåtspa­pper och baka den i ugnen i 10–15 min. Servera med aioli.

... till frukost. Ägg och sparris har något visst tillsamman­s och är supergott en helgmorgon. Gör t.ex. en frittata med sparris, eller servera snabbkokt sparris med ett pocherat ägg, lite god parmaskink­a och hyvlad parmesan.

... på pizza. Grilla sparrisen i en grillpanna och lägg den på din pizza, när den tas ut från ugnen.

... i risotto. Har du inte testat sparris i risotto är det dags att du gör det nu. Skär sparrisen i lagom stora bitar och stek dem i stekpannan i lite olja. Salta och vänd sparrisen i den färdiga risotton tillsamman­s med färska ärtor och parmesan.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden