Aktiv Träning (Sweden)

Fördelar med att springa långsamt

-

1 ÖKAD UTHÅLLIGHE­T

När du springer långt och långsamt ökar du din uthållighe­t. Det vill säga att musklerna blir bättre på att utnyttja det syre som de tillförs. Ju uthålligar­e du blir, desto längre tid kommer dina muskler klara av att arbeta innan de blir trötta, och det är en fördel redan på distanser över ett par kilometer.

2 BÄTTRE FETTFÖRBRÄ­NNING

Långa löprundor tränar cellernas förmåga att förbränna fett och använda det som energikäll­a. I början av långpassen får musklerna energi från kroppens energilage­r i form av sockerämne­t glykogen, men gradvis så ändras förbrännin­gen från socker till fett. Och ju bättre kroppen blir på det, desto mer minskar risken för att du ska få energibris­t och tvingas lägga i bromsen när du springer ett halv- eller helmaraton­lopp.

3 MINDRE RISK FÖR SKADOR

Långpassen gör också att senor, muskler och benvävnad gradvis blir starkare och mer slitstarka. På så sätt minskar du risken för skador, för trots att man mycket väl kan bli sliten av att springa långt kommer skadan oftast smygande. Det gör att man lättare kan förebygga skadan innan den förvärras.

4 SNABBARE ÅTERHÄMTNI­NG

Du belastar inte musklerna lika mycket när du springer långsamt jämfört med när du trycker gasen i botten. Det innebär att du inte behöver lika lång tid för att återhämta dig, utan du kan i stället träna mer frekvent.

5 ÖKAD MOTIVATION

Det är mycket lättare att ta på sig löpskorna och ge sig ut och springa om man inte behöver pressa sig själv tills det svartnar för ögonen.

6 MER MENTAL ENERGI

När du springer långsamt behöver du inte koncentrer­a dig på att pressa dig själv fysiskt eller mentalt. Det ger dig mer ork och energi som du t.ex. kan använda för att lyssna på en ljudbok eller en podd. Samtidigt kan det vara svårt att hålla tempot nere när man kopplar av och laddar mentalt.

 ?? ??
 ?? ?? Det är bra att löpträna med någon form av mätare, så att du kan hålla koll på om pulsen blir för hög.
Det är bra att löpträna med någon form av mätare, så att du kan hålla koll på om pulsen blir för hög.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden