Aktiv Träning (Sweden)

Bekväm trailsko med maxat grepp

➼ Inov-8 är kända för sina funktionel­la trailskor och Trailfly Ultra G 280 är inget undantag. Det är deras bäst dämpade trailsko hittills, men priset är lite för högt.

-

INOV-8 TRAILFLY ULTRA G 280

Fakta: Slitstark trailsko med Flyspeed-skum och stickad ovandel med förstärkt tåhätta.

Vikt: 280 g. Dropp: 8 mm. Pris: 2 200 kr. Info: inov-8.com

Inov-8 Trailfly Ultra G 280 är en slitstark allroundsk­o som bjuder på massor av komfort. Den kommer bäst till sin rätt i krävande och teknisk terräng. Yttersulan­s dobbar, räfflor och mönster ger ett riktigt bra grepp – vilket kanske är den viktigaste egenskapen i en trailsko – även på mjuka, leriga underlag. Som kuriosa kan nämnas att sulmönstre­t visade sig ge riktigt bra ”klös” även på hårt packad snö och det gäller även uppför branta fjällparti­er.

I mellansula­n finns så kallat Flyspeed-skum som ger bra dämpning och en fjädrande löpkänsla. Trots det känns mellansula­n inte allt för ”levande”. Inov-8 använder sig också av ett material som kallas Grafen – vilket är känt som världens tunnaste och lättaste material och sägs vara många gånger starkare än stål. Det, i kombinatio­n med att Grafen-materialet är böjbart, gör att energiåter­givningen i löpskorna ska bli riktigt hög. Meningen är att ”framtidens” sulmateria­l också ska ge löparen en knuff framåt. Det märkte emellertid våra testlöpare ingen större effekt av ute på löprundorn­a. Något de däremot noterade efter sammanlagt drygt tjugo mils testlöpnin­g, var att skons livslängd var bättre jämfört med många andra löpskomode­ller i samma kategori.

Ovandelen består av en stickad nätväv som är luftig, men ändå förvånansv­ärt tålig och slitstark. I kombinatio­n med en förstärkt tåhätta skyddas foten effektivt mot stötar och slag från stenar och rötter. Nackdelen med ”stenskydde­t” är att det känns lite klumpigt.

Testlöparn­a gillade däremot den kraftigt vadderade plösen som i hög grad bidrar till skons utmärkta komfort. Den sistnämnda egenskapen resulterar också i att skon kommer bra till sin rätt även under längre trailrundo­r och traillopp. De platta skosnörena ger dessutom bra ”lockdown” och går inte upp lika lätt som runda skosnören.

Skons enda svaghet är det lite för höga priset och att folk med breda fötter kan uppleva att lilltån skaver mot tåhättan.

SLUTSATS: En välbyggd, väldämpad och tålig sko som tar dig säkert fram i bergig terräng. Designad för teknisk traillöpni­ng och det är också där skon fungerar bäst.

Skosnörena, sulgreppet, slitstyrka­n och plösen. Lite för högt pris.

 ?? ??
 ?? ?? Dobbarna och sulmönstre­t bidrar till ett bra grepp uppför branta och leriga bergs- och terrängsti­gar.
Dobbarna och sulmönstre­t bidrar till ett bra grepp uppför branta och leriga bergs- och terrängsti­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden