Superskor för tävlingslöpare
➼ Är du ute efter att sätta personbästa? Då bör du skaffa rätt typ av löpskor – och självklart måste de vara snabba! Vi har jämfört två populära ”raketskor” på marknaden med varandra.
SAUCONY ENDORPHIN ELITE
Fakta: Superlätt kolfibersko för tävling. Vikt: 206 g (stl 40). / Stack: 39,5/31,5 mm. Pris: 3 500 kr
Fyra år. Så lång tid tog det för Saucony att utveckla Endorphin Elite. Resultatet? Den mest minimalistiska tävlingsskon i Sauconys sortiment! Låt oss konstatera redan från början: Endorphin Elite ställer krav på användarna och är designad för att matcha andra typer av superskor som används av elitlöparna i Berlin och London Marathon m.m.
Saucony har verkligen ansträngt sig för att hålla nere skons vikt. Plösen är perforerad och ovandelen består bl.a. av ett brett band som går bakom hälen och under kolfiberplattan. Det funkar utmärkt och foten känns verkligen som en del av skon. Vi saknade dock lite mer stöd för fotvalvet, eftersom det nästan är helt obefintligt. Mellansulan består av Sauconys nyaste och spänstigaste skum, PWRRUN HG, som sägs ha en energiåtergivning på hela 95 procent. Även om skummet är 39,5 mm tjockt under hälen, känns det ändå förvånansvärt fast och inte alls så mjukt som man skulle kunna tro. Dessutom gör den geometriska Speedroll-konstruktionen att man får en knuff framåt genom stegavvecklingen – med god hjälp från den inbyggda kolfiberplattan såklart.
NEW BALANCE SC ELITE V3
Fakta: Lätt kolfibersko för tävling och träning. Vikt: 220 g (stl 40). / Stack: 40/36 mm.
Pris: 2 700 kr Info: newbalance.se
SC Elite V3 från New Balance känns inte som en tävlingssko med kolfiberplatta. I varje fall inte förrän man börjar springa i den. Innan dess påminner den mer om en vanlig löpsko med massor av komfort, men så snart man skjuter ifrån med foten märker man att skon är mycket mer än så. Skummet i den tjocka mellansulan är något av det mjukaste och spänstigaste vi har känt i en supersko. Det känns nästan som att trampa på en tennisboll, och det gäller både under hälen, fotvalvet och framfoten. Samtidigt märks skons energiåtergivning tydligt när foten lämnar asfalten, och man – tack vare kolfiberplattan – får en märkbar knuff framåt.
Skon har också bra passform med gott om plats för tårna och bra hälgrepp. Allt som allt innebär det att man även kan använda skon vid träning och inte bara vid tävling. Däremot blev vi inte helnöjda med skosnörena. För det första går det inte att göra en hällåsning, och för det andra trycker snöret mot fotryggen – oavsett hur löst man knyter skon. Och när man springer snabbt i en sko med 40 mm skum i hälen, så är det bra att skon sitter åt runt foten.