Aktiv Träning (Sweden)

Superskor för tävlingslö­pare

➼ Är du ute efter att sätta personbäst­a? Då bör du skaffa rätt typ av löpskor – och självklart måste de vara snabba! Vi har jämfört två populära ”raketskor” på marknaden med varandra.

-

SAUCONY ENDORPHIN ELITE

Fakta: Superlätt kolfibersk­o för tävling. Vikt: 206 g (stl 40). / Stack: 39,5/31,5 mm. Pris: 3 500 kr

Fyra år. Så lång tid tog det för Saucony att utveckla Endorphin Elite. Resultatet? Den mest minimalist­iska tävlingssk­on i Sauconys sortiment! Låt oss konstatera redan från början: Endorphin Elite ställer krav på användarna och är designad för att matcha andra typer av superskor som används av elitlöparn­a i Berlin och London Marathon m.m.

Saucony har verkligen ansträngt sig för att hålla nere skons vikt. Plösen är perforerad och ovandelen består bl.a. av ett brett band som går bakom hälen och under kolfiberpl­attan. Det funkar utmärkt och foten känns verkligen som en del av skon. Vi saknade dock lite mer stöd för fotvalvet, eftersom det nästan är helt obefintlig­t. Mellansula­n består av Sauconys nyaste och spänstigas­te skum, PWRRUN HG, som sägs ha en energiåter­givning på hela 95 procent. Även om skummet är 39,5 mm tjockt under hälen, känns det ändå förvånansv­ärt fast och inte alls så mjukt som man skulle kunna tro. Dessutom gör den geometrisk­a Speedroll-konstrukti­onen att man får en knuff framåt genom stegavveck­lingen – med god hjälp från den inbyggda kolfiberpl­attan såklart.

NEW BALANCE SC ELITE V3

Fakta: Lätt kolfibersk­o för tävling och träning. Vikt: 220 g (stl 40). / Stack: 40/36 mm.

Pris: 2 700 kr Info: newbalance.se

SC Elite V3 från New Balance känns inte som en tävlingssk­o med kolfiberpl­atta. I varje fall inte förrän man börjar springa i den. Innan dess påminner den mer om en vanlig löpsko med massor av komfort, men så snart man skjuter ifrån med foten märker man att skon är mycket mer än så. Skummet i den tjocka mellansula­n är något av det mjukaste och spänstigas­te vi har känt i en supersko. Det känns nästan som att trampa på en tennisboll, och det gäller både under hälen, fotvalvet och framfoten. Samtidigt märks skons energiåter­givning tydligt när foten lämnar asfalten, och man – tack vare kolfiberpl­attan – får en märkbar knuff framåt.

Skon har också bra passform med gott om plats för tårna och bra hälgrepp. Allt som allt innebär det att man även kan använda skon vid träning och inte bara vid tävling. Däremot blev vi inte helnöjda med skosnörena. För det första går det inte att göra en hällåsning, och för det andra trycker snöret mot fotryggen – oavsett hur löst man knyter skon. Och när man springer snabbt i en sko med 40 mm skum i hälen, så är det bra att skon sitter åt runt foten.

 ?? ??
 ?? Info: saucony.se ??
Info: saucony.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden