Alingsås Tidning (Late Edition)

Lovisas dröm i uppfyllels­e

- Adam Fröberg sporten@alingsasti­dning.se

Alingsåstj­ejen Lovisa Munter satte för länge sedan siktet mot OS i Tokyo. Nu blir drömmen verklig tillsamman­s med irländaren Bertram Allen.

Mellan den 23 juli och 8 augusti pågår de olympiska sommarspel­en i Tokyo. Där ska alingsåsar­en Lovisa Munter, 28 år, hjälpa hästhoppar­en Bertram Allen till medalj. – Jag har inte riktigt kunnat låta det sjunka in än, säger hon.

Lovisa Munter är uppväxt i Alingsås och har hållit på med hästar så länge hon kan minnas. I åtta år har hon nu jobbat som hästskötar­e – och i februari fick hon sitt drömjobb.

En av världens bästa manliga hästhoppar­e, 25-åriga Bertram Allen som bland annat har ett EM-guld på meritlista­n, behövde en ny hästskötar­e och Lovisa blev kontaktad. En förfrågan som var stor att få, men krävde lite övertaland­e innan hon tackade ja.

– Jag är liksom från Alingsås, Alingsås, jag är en bonde (skratt). Där är det mycket hästar och de går i hage varje dag, och det var det han behövde, så det passade mig väldigt bra, säger Lovisa.

Som tävlingshä­stskötare kör hon bland annat lastbilen till tävlingarn­a och tar hand om hästarna på plats. I den rollen är hon ensam, även om det finns ett helt team bakom henne och irländaren Bertram Allen.

– Det sliter väldigt mycket på hästarna att tävla, så det är mycket att göra efteråt. Det handlar om att helt enkelt se till att de har det bra var man än är i världen.

Lovisas jobb som hästskötar­e hästskötar­e innebär hårt jobb och mycket tid på resande fot.

– Det har alltid varit drömmen drömmen att kunna jobba med det här. Jag har alltid älskat tävlingar och att resa mycket, hela den biten. Det var inte planerat att jag skulle göra detta så länge utan att jag bara skulle testa på det ett kort tag, men sen blev jag fast.

Idag bor Lovisa i tyska Hünxe, där Bertram Allen har sin bas. Sedan hon började jobba som hästskötar­e på heltid som 20-åring har hon hunnit bo i USA, Schweiz och Belgien. I snitt är hon hemma i Tyskland två dagar i veckan, annars är det resväskan som gäller.

På sin nuvarande arbetsplat­s tycker hon att arbetsbörd­an

är bra – men så har det inte sett ut på alla jobb.

– Där har det absolut varit 80 timmar i veckan, i minsta laget. Det har kunnat vara att man har jobbat från fem på morgonen till midnatt sex dagar i veckan.

Det hårda slitet har belönat sig. Utan det tror inte Lovisa att hon hade varit där hon är idag.

– Jag är väldigt tacksam över allt jag har lärt mig på alla mina jobb. Det känns som att jag har jobbat hårt för

att komma hit, och nu jobbar jag ju för en av de bästa ryttarna i världen.

Mellan den 23 juli och 8 augusti pågår de olympiska sommarspel­en i Tokyo. Att få uppleva just ett OS har länge varit en dröm för Lovisa.

– Det känns helt sjukt! Det är roligt för att det var det första jag sa på mitt första jobb jag hade, i Schweiz, att jag skulle göra OS i Tokyo. Sen kändes det nästan som att jag gav upp den drömmen då jag insåg hur svårt det är att faktiskt ta sig dit.

Att det skulle bli något OS den här gången var inte heller säkert när hon tog jobbet hos Bertram Allen. Där och då hade irländaren nämligen inte en tillräckli­gt bra häst.

– Jag hade absolut inte räknat med det då, men sen gick det extremt bra för oss!

Hopp om OS-medalj? Det finns!

– Han är en av världens absolut snabbaste ryttare, så han är alltid med och slåss om topplaceri­ngar varje vecka. Sen är nioåriga hästar de yngsta som får delta i OS, och Bertrams häst (Pacino Amiro) är rankad som världens bästa nioåring.

Lovisa Munter själv har ännu inte riktigt förstått vad som faktiskt väntar.

– Jag har inte riktigt kunnat låta det sjunka in än. Jag får nog vänta tills vi lastar av hästarna i Tokyo innan det gör det (skratt).

Det sliter väldigt mycket på hästarna att tävla, så det är mycket att göra efteråt

 ?? Bild: Kaitlyn Karssen ?? Alingsåsar­en Lovisa Munter ska hjälpa den irländska hästhoppar­en Bertram Allen till medalj i OS.
Bild: Kaitlyn Karssen Alingsåsar­en Lovisa Munter ska hjälpa den irländska hästhoppar­en Bertram Allen till medalj i OS.
 ?? Bild: Kaitlyn Karssen ?? Irländaren Bertram Allen kommer till OS med världens högst rankade nioåring.
Bild: Kaitlyn Karssen Irländaren Bertram Allen kommer till OS med världens högst rankade nioåring.
 ?? Bild: Kaitlyn Karssen ?? Lovisa Munter sliter hårt men älskar sitt jobb.
Bild: Kaitlyn Karssen Lovisa Munter sliter hårt men älskar sitt jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden