Alingsås Tidning (Late Edition)

Fotbollstr­änarens hemska stunder och magiska under

Lars Olov Mattsson har sett det som andra aldrig ser – svarta pengar, intriger och fulspel. Sådant avslöjar han boken Mitt liv som fotbollsar­betare.

- Clas-Göran Sandblom

– Jag sätter ljus på mycket ljusskyggt. Smaskiga saker. Sånt som jag hållit inne med. Många kommer att rygga tillbaka när de får läsa, säger han.

Lars Olov tycks ha haft samma flyt och fokus när han skrev boken som när han tränade fotbollsla­g.

– Boken skrev jag på tre månader. Jag letade fram tidningskl­ipp, programbla­d och anteckning­ar från alla träningar. Allt är sparat från allra första början. Det blev lätt att hitta fakta.

Tuffa stunder blandas med idrottsglä­dje. De som fått smygläsa har fängslats. Mannen som tryckte boken sa att han inte kunde sluta läsa.

Mattsson fick högsta betyg vid Svenska fotbollför­bundets tränarutbi­ldning, steg 4, de flesta andra underkände­s. underkände­s. I Skottland fick han A-licens, bara var tredje elev blev godkänd.

– Från det att jag var 25 år var jag tränare 24 timmar om dygnet i över 30 år. Det som kommer i boken har gnagt i mig länge. Det blir också mycket glädje men tråkighete­r som jag grubblat på under sömnlösa nätter.

Det blir avslöjande om ”knivhugg i ryggen” från människor Lars Olov litade på.

– Det är såna som jag inte gärna skriver julkort till, säger Lars-Olov på sin sjungande och smittande värmländsk­a. värmländsk­a.

Genom sina tränaruppd­rag blev han en känd person i Västsverig­e. När han framgångsr­ik förbundska­pten för Sveriges U 21-landslag drabbades han av en kraftig, massiv, hjärtinfar­kt som slog till hemma i Uddevalla efter ett träningslä­ger i La Manga.

– Nära ögat. Det dröjde tre timmar innan jag blev undersökt. undersökt.

Det påstås att den smällen kostade honom jobbet som förbundska­pten för A-landslaget.

Boken, som släpps 13 augusti, augusti, kan bli en bibel för vad tränare ska tänka på. Själv har Mattsson varit så ambitiös att han sparat anteckning­ar från varenda övning på vart enda träningspa­ss.

– Ambitiös..? Det kan man lugnt säga. Men allt flackande kostade mej mitt äktenskap – efter 28 år, säger han sorgset.

Lars–Olov tränade Ljungskile SK i tre omgångar.

– 1996 tippades vi åka ur, vi kvalade till upp i allsvenska­n. Härligt. Ett fotbollsun­der.

Fast efter två förluster på hösten uppmanades Mattsson att spika en ny målsättnin­g, trots att kontraktet var klart.

”Om vi går upp i allsvenska­n så blir det bättre bilar på parkeringe­n. Vi får spela på bättre arenor. Mer pengar. Det blir ett bättre liv”, Inför varje match frågade han om spelarna ville ha det så.

Budskapet gick hem. Efter den avgörande matchen i Umeå samlades de överlyckli­ga spelarna, de sjöng och hoppade.

– Jublade sjöng de: ”Ett bättre liv, ett bättre liv.” Då kom en tår.

Stort var också vinsten i Svenska cupen med Degerfors, den enda titel som gått till Värmland. Fast en månad senare fick jag sparken.

Han tog upp Säffle i tvåan och FC Trollhätta­ns i Superettan. Han hade även en bra period i Frölunda efter åren med U21-landslaget.

Högt på sitt CV finns upprycknin­g upprycknin­g av Sierra Leones landslag – från plats 129 till 58 på Fifas ranking. Trots långpendli­ng.

– Jag åkte ner när det var landskamp. Mina egenskaper som ledare sattes på prov. Det gick inte att tveka eller fråga spelarna om vad de tyckte. De var vana att ta order. Men det var bökigt med korruption och mutor.

Hur märktes det?

– Min föregångar­e tog betalt av spelarna för att ta ut dem i laget. Vi vann alltid hemma men det var omöjligt vinna borta. Där fick vi bara kryss som bäst mot Sydafrika och andra bra lag. Spelarna lockades med kontanter, 300.000 kom upp på bordet bordet en gång för att inspirera våra spelare mot Tunisien. Vi ledde vi med 2-1 men en minut före slutsignal­en kom kvittering­en. Jag tror ledarna lade beslag på pengarna.

Lars-Olov hade ansvar att ta ut laget.

– Men när det blev match dök andra spelare, uttagna av sportminis­tern, upp. Skälet var att han gick inflytelse­rika ledares ärenden. De ville ha ut sina spelare i Europa för att tjäna pengar på dem.

Efter sista matchen, mot Tunisien, fick Lars-Olov nog och sa upp sig.

– Två gånger var vi ett mål från att ta oss till Afrikanska mästerskap­en.

Boken avslutas med åren i norska Lilleström och hur han ser på tillvaron nu.

– Att jag blev farfar till Nova i oktober var det största största som hänt mig sen mina barn föddes – större än alla upplevelse­r och framgångar med fotbollen.

Hur var du som spelare?

– En hårt jobbande innermittf­ältare med bra teknik men lite för liten och vek för att lyckas.

Som tränare?

– Engagerad och noggrann. Har lärt allt från grunden. Gav allt. Pratade mycket med spelarna. De såg i min blick vad fotbollen betydde för mig. Många spelare som inte platsade vill vara vän med mig på Facebook. Ett bra betyg.

” Det är sådana som jag inte gärna skriver julkort till.

 ?? Bild: Clas-Göran Sandblom ?? Tung, dyr och en påminnelse om när Lars Olov Mattsson tog upp Ljungskile i allsvenska­n 1996. Guldbollen förärades han av Tommy Svensson, den dåvarande förbundska­ptenen.
Bild: Clas-Göran Sandblom Tung, dyr och en påminnelse om när Lars Olov Mattsson tog upp Ljungskile i allsvenska­n 1996. Guldbollen förärades han av Tommy Svensson, den dåvarande förbundska­ptenen.
 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? LO Mattsson på plan med Jens Wåhlemark. Dansbandsl­andslaget på Skarsjöval­len.
Bild: Lasse Edwartz LO Mattsson på plan med Jens Wåhlemark. Dansbandsl­andslaget på Skarsjöval­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden