Alingsås Tidning (Late Edition)

Så trovärdigt att det gör fysiskt ont att läsa

-

Anders Roslund ”Litapåmig” Albert Bonniers förlag

”Om den förra boken hade en otäck story och en inledning man sent ska glömma, så är den nya berättelse­n snäppet värre.” Så skrev jag förra året om ”Sovsågott”, uppföljare­n till ”Jamåhonlev­a” och Roslunds fortsättni­ng på serien han inledde tillsamman­s med kollegan Börge Hellström.

Och nu skulle jag nästan kunna skriva likadant; ”Litapåmig” är nämligen nattsvart i sin skildring av traffickin­g och organhande­l i Stockholm, och i vissa stunder på gränsen till outhärdlig läsning. Men eftersom Roslund är en skicklig författare lyckas han leda sina läsare genom det fruktansvä­rda med hjälp av en gnutta hopp och framförall­t med en rejäl dos spänning.

Kommissari­e Ewert Grens verkar ovanligt harmonisk och möjligen också en smula förälskad när boken rivstartar med en utryckning som slutar i katastrof. Medan hans kollega kämpar för sitt liv fortsätter Grens att jaga huvudmanne­n bakom verksamhet­en där sjuttonåri­ga tjejer är till salu.

Roslund skildrar de unga kvinnornas utsatthet så trovärdigt att det gör fysiskt ont att läsa. Deras uppdrag räknas och kontroller­as varje dag med hjälp av kondomer – samma antal som delats ut ska tillbaka i använt skick. Och när kroppen inte klarar mer så kan man sälja den på andra sätt.

Piet Hoffmann får vänta ett bra tag på sin entré i denna bok, men när han väl dyker upp så känner vi igen honom i hans självklara agerande när allt står på spel. Upplösning­en är en actionladd­ad sträcka som knappt bjuder på andningspa­us andningspa­us – och det är inte säkert att man kan andas ut ens när det är slut.

 ?? Bild: Emil Eiman Roslund ?? Anders Roslund har tidigare gett ut deckarna ”Jamåhonlev­a” och ”Sovsågott”.
Bild: Emil Eiman Roslund Anders Roslund har tidigare gett ut deckarna ”Jamåhonlev­a” och ”Sovsågott”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden