Alingsås Tidning (Late Edition)

”Livet är fullt av överraskni­ngar”

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Peter Lenken har arbetat som journalist på Göteborgs-Posten i över trettio år och bott i Alingsås nästan lika länge. Och pennan har han inte lagt ner än. – Jag kommer fortsätta skriva så länge jag orkar.

Hur länge har du bott i Alingsås?

– Vi har bott här i 34 år i augusti. Så vi är väl inte riktigt alingsåsar­e än (skratt).

Trivs du här?

– Ja, det gör vi ju uppenbarli­gen!

Vad är det bästa med Alingsås?

– När vi flyttade hit ville vi ha småstadskä­nslan. Det är skönt att ha nära till allt, och det är fin omgivning omgivning och trevliga människor som bor här. Sedan ligger Göteborg nära också, så det har man ju kvar. Det är även lätt att ta sig till Stockholm där vi har barnbarn.

Vad är det sämsta med Alingsås?

– Att vi får alla regnväder från Göteborg kanske! (skratt) Nej, men just nu är jag kanske lite orolig för det här stora planket man bygger tvärs igenom stan. Det ser väldigt tråkigt ut och påverkar stadsmiljö­n väldigt mycket. Jag hoppas att man utsmyckar det lite, så det blir mindre monotont när det är färdigt. Berätta om en bra dag i Alingsås?

– Vi tar ett morgondopp i Gerdsken, sedan spelar vi tennis och äter lunch på altanen. Kanske tar vi en promenad i Nolhaga park senare. Nu har ju pandemin gjort att man varit hemma väldigt mycket, så man har fått lite rutiner med promenader och liknande.

– Fast nu börjar man ju bli lite mer rörlig så i sommar ska vi åka till Danmark och senare även Österlen. Så det blir lite småresor.

Ser du dig själv bo här om tio år?

– I min ålder så har man inte så långa framtidsut­sikter. Men inom de närmsta året så är svaret ja. Om tio år kanske min ande svävar över Alingsås, den stannar nog kvar här.

Vad gör du om tio år tror du?

– Jag vill fortsätta skriva, och kommer fortsätta med det så länge jag orkar. Jag gav ut en roman nu i höstas som heter Ett bord med utsikt som utspelar sig i restaurang­miljö. Sedan kom min handbok Skriv dåligt! ut nu i våras som handlar om vad jag lärt mig om skrivande genom åren.

– Jag kommer faktiskt ut med en ny roman i höst om Gustav Fröding. Den har jag hållit på med länge. Jag började skriva på den redan 2003, men det var först när jag slutade på GP som jag kunde ägna mer tid åt den. Så det är mycket på gång!

Hur blir man en bra skribent egentligen?

– Man ska inte ha ribban för högt från början, utan göra ett utkast som får bli dåligt. Sedan jobbar man med texten och till slut blir det alldeles lysande.

Om du fick bygga en egen stad, hur skulle den vara då?

– Om jag skulle bygga den själv skulle den nog mest bestå av massa fallfärdig­a hus, för jag är inte särskilt händig av mig (skratt). Men om man får drömma så skulle man kanske bygga efter någon italiensk småstad med en liten piazza och så där. Vi åkte mycket neråt dit när barnen var små, det är väldigt fint där. Men det är fint här i Alingsås också. Särskilt när solen skiner!

Vad är det viktigaste du lärt dig om livet hittills?

– När man blir äldre så bryr man sig inte så mycket om vad andra tycker som man kanske gjorde mer förr när man var yngre.

– Sedan har man fått lära sig att det blir inte som man tänkt sig, hur man än planerar! Livet är fullt av överraskni­ngar, så det är opålitligt på gott och ont.

Vad hoppas du på för framtiden?

– Jag vet inte om jag har något hopp om framtiden, det ser ju ganska dystert ut på många håll. Men man får väl hoppas på att folk som har något att säga till om tar sig i kragen! Det är så mycket tjafsande i politiken och så där. Sedan får vi väl hoppas att pandemin går att gräva ner snart, tills nästa kommer.

– Man får ta en dag i taget!

” När vi flyttade hit ville vi ha småstadskä­nslan. Det är skönt att ha nära till allt, och det är fin omgivning och trevliga människor som bor här.

 ?? Bild: Ola Kjelbye ?? Peter Lenken.
Bild: Ola Kjelbye Peter Lenken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden