Alingsås Tidning

Andreas Andersson går för topplaceri­ng i år

- Marcus Löfström marcus.lofstrom@alingsasti­dning.se

Förra säsongen blev GIF Sundsvall sexa i Superettan. Den här gången ska man vara med och slåss betydligt högre upp, säger målvakten från Alingsås.

En ny säsong väntar runt hörnet för Andreas Anderssons GIF Sundsvall.

En säsong som Alingsåski­llen säger har alla förutsättn­ingar att bli en förbättrin­g mot 2020. Om bara pandemin håller sig borta, vill säga.

Det spelar ingen roll om man är breddfotbo­llsspelare eller elitfotbol­lsspelare. Pandemin påverkar ändå, vilket GIF Sundsvalls målvakt Andreas Andersson kan intyga.

– Idrotten är ju ett yrke för oss så vi har inte riktigt samma restriktio­ner som övriga har. Men vi är permittera­de, har inga möten och ses så lite som möjligt. Vi byter om hemma och ses sedan på träningspl­anen där vi har våra fotbollssk­or, ytterst sällan blir det mer än så, berättar Andersson.

– Vi har skalat ner allt vi kan och det var egentligen bara under perioden mellan den första och den andra vågen av pandemin som vi kunde släppa lite på det. Men det drogs snabbt tillbaka.

Har det märkts av i saker som laganda och annat att ni inte träffas som ni brukar göra?

– Nej inte mer än att det är trist. Vi har en härlig grupp här och syns ute när vi kan. Och folk kommer ofta ner tidigare till träning så vi kan lattja på planen och snacka lite. Det är en jäkla skön grupp men visst är det trist. Normalt sett kör vi frukost, möte och sedan träning. Nu är det bara träning.

Andreas säger att det värsta är avsaknaden av publik.

– Det är den överlägset tråkigaste biten med allting! Det spelar ingen roll att vi spelade förra säsongen utan dom, man vet ändå hur det är att ha publik på plats. Det är inte alls kul. Man gillar såklart att spela fotboll men utan publik är det något annat. Att bara ha några hundra på plats gör enorm skillnad!

Han har inte kommit undan smittan själv, berättar Andreas.

– När semestern kom och jag åkte hem så var Västra götaland värst i landet och Alingsås värst i Västra götaland! Dagen efter att jag kommit hem, kom morsan hem sjuk från jobbet. Sedan däckades jag, mamma och pappa!

Var du väldigt dålig?

– Nej jag klarade mig hyfsat men morsan och farsan hade feber till och från i tio dagar. Men visst har det märkts, första löppasset efter att jag blev frisk kändes det som att någon sprang med mig och kramade mig hela tiden (skratt)!

“Giffarna” har nyligen spelat klart gruppspele­t i Svenska cupen där man inte tog sig vidare till kvartsfina­l. Men Andreas Andersson säger ändå att man ska förvänta sig en bra säsong av laget som blev sexa i Superettan förra året.

– Det finns ambitioner om att gå upp såklart och vi har fått in väldigt bra värvningar, bra grabbar. Dessutom var vi det lag som förra året använde överlägset flest unga spelare och dom börjar på en högre platå i år, det känner jag att hela laget gör. Sedan ska vi få ihop det också, men vi siktar på ett bättre år än förra året och nå upp mot kval i alla fall.

Hur ser Linus Hallenius ut?

– Han är bra! Linus har inte spelat så många 90-minutersma­tcher på länge men är galet proffsig och en skön snubbe. Han och “Engan” (Pontus Engblom) kan skapa mycket oreda tillsamman­s.

Kan Hallenius bli tungan på vågen för att nå de där högre placeringa­rna ni siktar mot?

– Det är ju lite det vi siktar på, vi är många som ska bli toppade i laget inklusive jag själv. Jag siktar på en jävligt bra säsong och har jag det så går det ju hand i hand med resultaten också.

– Säsongen kan bli riktigt go men det är mycket om och men i fotboll, man ska ha lite medvind också. Men vi har alla förutsättn­ingar och har inget att skylla på, det har klubben sett till. Det är lite upp till oss i laget nu.

 ??  ??
 ??  ?? Andreas Andersson säger att hans GIF Sundsvall har alla förutsättn­ingar att göra en riktigt bra säsong i Superettan.
Bild: JOHAN LÖF
Andreas Andersson säger att hans GIF Sundsvall har alla förutsättn­ingar att göra en riktigt bra säsong i Superettan. Bild: JOHAN LÖF
 ??  ?? Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden