Alingsås Tidning

Brand i mejeriet

- Filip Landqvist filip.landqvist@alingsasti­dning.se Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

På natten mellan torsdag och fredag inträffade en brand på Gäsene Mejeri i Ljung. Tack vare ett snabbt agerande av en anställd lyckades branden begränsas till ett mindre utrymme i fabriken. – Rådigt gjort, berömmer mejeriets vd Claes Persson.

Det var strax efter midnatt på torsdagsna­tten som räddningst­jänsten fick in larmet om branden.

– Vi fick det inringt till oss från personalen att det brann i en maskin som de vaxar ostarna i. Personalen försökte göra en egen släckning men fick inte ordning på det, säger Andreas Hallberg, insatsleda­re på räddningst­jänsten i Herrljunga.

– När vi kom dit försökte vi lokalisera branden och gick på med släckning och fick sedan ut den här maskinen som brann på gården, fortsätter Hallberg.

Brann det med öppna lågor?

– Ja, och det var väldigt mycket rök i lokalerna. En saneringsf­irma kom redan i natt.

Under natten var det enheter från räddningst­jänsten i både Annelund och Herrljunga på plats. Även polis och ambulans larmades till platsen.

Ingen person ska ha blivit fysiskt skadad till följd av branden, men

produktion­en fick tillfällig­t stoppas.

Mejeriets vd Claes Persson berömmer den nattystare i fabriken som larmade räddningst­jänsten och sedan själv påbörjade släckninge­n. – Rådigt gjort, säger han.

– Hon kände att det luktade konstigt och upptäckte att det brann i den här vaxgrytan som är en gånger en meter ungefär.

När AT når Claes Persson på mobilen på fredagsmor­gonen har han själv varit på plats vid den rökfyllda fabriken ett tag.

Han konstatera­r att lokalerna måste vädras ut ordentligt, och att en del av ostmassan blivit rökskadad och inte kommer att gå att sälja. Men exakt hur stor den ekonomiska förlusten blir för företaget har han svårt att svara på i nuläget.

Gäsene Mejeri har aldrig tidigare råkat

ut för någon brand i fabriken, och Claes Persson har för tillfället inte så mycket att säga om brandorsak­en.

– Det verkar ha blivit någon överhettni­ng, men varför det började brinna vågar jag inte svara på. Det får utredninge­n visa, säger han.

Fabriken har totalt ett 20-tal anställda och Claes Persson räknade med att produktion­en skulle vara igång igen som vanligt under fredagen.

– Den här vaxgrytan som brann använder vi bara när vi gör jul- och påskost, så det påverkar inte direkt produktion­en just nu.

 ??  ?? Bild: Philip Mauritzson
Bild: Philip Mauritzson
 ??  ?? Det brann fortfarand­e med öppna lågor när räddningst­jänsten anlände.
Bild: Räddningst­jänsten
Det brann fortfarand­e med öppna lågor när räddningst­jänsten anlände. Bild: Räddningst­jänsten
 ??  ?? Claes Persson konstatera­r att en del ost blivit rökskadad och inte kommer kunna säljas.
Bild: Philip Mauritzson
Claes Persson konstatera­r att en del ost blivit rökskadad och inte kommer kunna säljas. Bild: Philip Mauritzson
 ??  ?? ”Den här vaxgrytan som brann använder vi bara när vi gör jul- och påskost, så det påverkar inte direkt produktion­en just nu.” Bild: Philip Mauritzson
”Den här vaxgrytan som brann använder vi bara när vi gör jul- och påskost, så det påverkar inte direkt produktion­en just nu.” Bild: Philip Mauritzson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden