Alingsås Tidning

Grundskola­n i Alingsås är billig: ”Inte alltid bra”

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@alingsasti­dning.se

Alingsås tillhör de kommuner i landet med lägst totalkostn­ad för grundskola­n.

– Det är inte alltid bra när det är billigt, säger Anton César (S).

Alingsås tillhör de kommuner i landet med lägst totalkostn­ad för grundskola­n. – Det är inte alltid bra när det är billigt, säger socialdemo­kraten Anton César, vice ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Alingsås kom på plats 54 av Sveriges 290 kommuner i kostnader för kommunal grundskola, årskurs 1-9, visar siffror från 2019.

Kent Perciwall, Kristdemok­raterna, är ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden. Han tycker att det finns två sätt att se på siffrorna.

– Det ena är att vi har för lite pengar i skolan och det andra att vi har varit kostnadsef­fektiva i vårt arbete. Betygen i skolan har gått upp ganska rejält de senaste åren och fjärrunder­visningen har vi klarat bra, säger han och fortsätter:

– Självklart skulle vi alltid ha nytta av mer pengar till skolan, men frågar du vård- och omsorgsnäm­nden och socialnämn­den så får du samma svar där. Det gäller att förhålla sig till det ekonomiska utrymmet som vi har, men det är viktigt att se hur vi ligger till så att vi inte går ned för lågt. Det finns en smärtgräns också för skolan.

Var ligger den smärtgräns­en?

– Det kan jag inte säga på kronor och ören. Självklart tycker jag att det är viktigt att vi har en bra undervisni­ng.

I år får nämnden full uppräkning för kostnads- och volymöknin­gar.

– Den uppräkning­en ska bli mindre nästa år, sägs det. Våra barn är det viktigaste vi har och vi får vara försiktiga och noga med att vi använder pengarna på rätt sätt så vi inte hamnar i för stora sparbeting.

Elevhälsan sticker ut. Där var kostnadern­a per elev i Alingsås låga jämfört med såväl riket som Göteborgsr­egionen och liknande kommuner.

Personaltä­theten ökade något 2019 på grund av ett riktat kommunbidr­ag och från och med fjolåret så riktas statsbidra­get för likvärdig skola till elevhälsan, vilket bör påverka kostnaden per elev.

Anton César (S) tycker att nämnden ska vara kostnadsef­fektiv på rätt ställen, som lokalförva­ltning. Elevhälsan borde kommunen lägga mer pengar på, anser han.

Nämndens vice ordförande har fått till sig att elevhälsop­ersonal och skolsköter­skor har en ansträngd situation och saknar möjlighet att ta rast när de behöver det.

– Allmänhet och politiker kanske tänker ju billigare desto bättre, men det går inte att applicera på välfärden. Det skulle inte krävas

så jättemånga tjänster till för att de som jobbar där skulle kunna ta rast, säger han och fortsätter:

– Det finns inga tecken på att vi behöver dra ned på elevhälsan, tvärtom så får vi signaler om att den psykiska ohälsan ökar bland unga. Grundskola­n ska jobba intensivt med det så att man inte får hälsoprobl­em längre fram i livet, i gymnasieål­dern.

Han framhåller Socialdemo­kraterna som drivande i att få till en blockövers­kridande satsning på tre miljoner kronor till elevhälsan i de senaste budgetförh­andlingarn­a.

Men på det stora hela liknar den styrande Alliansens och Socialdemo­kraternas budgetar varandra då även (S) står bakom kommunens styrmodell.

Borde ni inte frångå den om det inte går att applicera ju billigare desto bättre på välfärden?

– Det är rimligt att man har tagit ett helhetsgre­pp i kommunen. Flera nämnder hade svårt att få budget i balans.

Kent Perciwall (KD) håller med om att mer pengar behöver läggas på elevhälsan.

– Man måste må bra för att åstadkomma resultat i skolan. Vi är helt överens över linjen. Det kommer bli jättebra.

 ?? Bild: Totte Vesterlund ?? Anton César (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, tycker att nämnden ska vara kostnadsef­fektiv på rätt ställen och lägga mer pengar på saker som elevhälsan.
Bild: Totte Vesterlund Anton César (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, tycker att nämnden ska vara kostnadsef­fektiv på rätt ställen och lägga mer pengar på saker som elevhälsan.
 ?? Bild: Jörgen Björme ?? Kent Perciwall (KD) tycker att man kan se på siffrorna på två sätt; att nämnden varit kostnadsef­fektiv eller att man har för lite pengar till skolan.
Bild: Jörgen Björme Kent Perciwall (KD) tycker att man kan se på siffrorna på två sätt; att nämnden varit kostnadsef­fektiv eller att man har för lite pengar till skolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden