Alingsås Tidning

Urban Kärvling: Ge våra äldre en rimlig pension!

-

Cirka 13 200 svenskar har hittills avlidit i covid-19. Runt 90 procent av dem är 70 år och äldre. Att så många äldre dött i coronapand­emin, leder enligt Statistisk­a Centralbyr­ån till en sänkning av livslängde­n med ett halvår för kvinnor och nästan ett år för män. I detta sammanhang känns det lite groteskt att läsa att Pensionsmy­ndigheten har räknat ut att effekten blir ett pensionspå­slag på 60 kronor i månaden i fem år för de pensionäre­r som överlever.

60 kronor får man inte mycket för, kanske en fika och i dessa dagar blir det väl en take away-fika. Nu är ju detta ingen reform utan en effekt av pandemin, men det ska banne mig inte behövas en förskräckl­ig pandemi, som skördar liv, för att de äldre ska få högre pension. De som varit med och byggt upp välfärden i landet, ska också kunna ta del av den på ålderns höst. Tyvärr är det allt för många som är fattigpens­ionärer med usla pensioner. Det är ovärdigt och diskrimine­rande.

Pensionern­a skulle höjas i år, men insändare i tidningar, bland annat i AT, visar att många inte märker av någon höjning. Det lilla som kommit har försvunnit i höjd hyra mm. Men till hösten ska det bli mer i plånboken. Vi får väl se. Känns som den drygt 60 år gamla socialdemo­kratiska affischen, ”Gärna medalj – men först en rejäl pension” gäller även i dag.

Det är ovärdigt och diskrimine­rande

Jag lider med alla aktiva som inte får utöva sin idrott på grund av pandemin. Det är bara elitlag i handboll, fotboll och ishockey mm. som får spela tävlingsma­tcher. På lägre nivåer spelades i fjol enkelserie­r och i vissa sporter ställdes all verksamhet in. Jag ser en överhängan­de risk att klubbar på lägre nivå tappar spelare, som tröttnar på att inte får spela matcher och därför lägger av. Det gör att föreningar kommer att få svårt att driva runt sin verksamhet när pandemin är över. Det vore en mycket tråkig utveckling.

Jag blir allt mer frustrerad på att massvaccin­eringen inte kommit i gång. Verkar som det är ett ständigt strul med vaccinleve­ranserna. Trots allt ser jag en ljusning, och ett normalt liv, inom en relativ snar framtid. Fram tills dess att vi blivit vaccinerad­e måste vi sköta oss och följa myndighete­rnas råd så gott vi kan. Vi kan inte bete oss idiotiskt, som de många hundra tokskallar­na gjorde som förra lördagen demonstrer­ade mot restriktio­nerna.

De riskerade smittsprid­ning, men försvarade sig med nonsensarg­ument som, ”Jag ansvarar för min egen hälsa” och ”Jag bestämmer över min egen kropp”. Tror de verkligen att de själva kan bestämma vem som blir smittad eller ej. Någon föreslog att demonstran­terna borde göra ett studiebesö­k på en intensivvå­rdsavdelni­ng, där allvarligt covidsjuka vårdas. Tror inte det är någon idé, då dessa personer verkar sakna mer än bara gott omdöme!

 ??  ?? Urban Kärvling urban.karvling@alingsasti­dning.se
Urban Kärvling urban.karvling@alingsasti­dning.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden