Alingsås Tidning

”Barnens bästa ska alltid komma först”

- Emelie Skogholm, diakon Svenska kyrkan, Vårgårda

När jag skriver detta så sitter en mamma och hennes fyra barn på ett tåg på väg från Vårgårda där de bott i över fyra år, där de har vänner och en hyfsat stabil tillvaro – om man kan kalla det en stabil tillvaro när man väntat på asyl i över 7 år.

Tåget ska ta dem till en annan mindre ort där de inte känner någon, inte har vänner. Imorgon ska tre andra kvinnor och deras barn flytta till en annan stad, en annan förskola, en annan skola, andra främlingar som i de bästa av världar blir deras vänner.

Jag har i drygt 2,5 år arbetat i Svenska kyrkan i Vårgårda. Jag träffar en del kvinnor från andra länder som sökt asyl. De har bott flera år i Sverige, barnen har gått i skola och förskola, lärt sig svenska och har kompisar och fritidsakt­iviteter. Mammorna lever i ett vakuum, där de inte har rätt till att gå på SFI och lära sig svenska. De har flitigt kommit till språkcafée­r och läxhjälp.

Hur är det möjligt att flytta familjer, från en vecka till en annan, riva upp dem från den trygga miljö de lever i, med skola, vänner och fotbollsla­g?

Migrations­verkets kontor läggs ner i Borås, och de har lovat att inte flytta barnfamilj­er mitt i en termin, ändå händer detta. Är det rimligt att vänta i över 7 år på att få beslut om att få stanna i Sverige eller inte? Jag tycker att det här är omänskligt och blir ledsen över hur Sverige behandlar människor!

FN:s deklaratio­n om de mänskliga rättighete­rna fastslår att alla människor är födda fria med lika värde. De gäller för alla människor, över hela världen.

Hur ser vi på andra människor i vår närhet? Behandlar vi alla som att vi är lika värdefulla?

Sedan 1 januari 2020 är barnkonven­tionen lag i Sverige. Detta innebär bland annat att:

”Alla barn har samma rättighete­r

Alla barn är lika mycket värda och alla rättighete­r i barnkonven­tionen gäller för alla barn. Inga barn får bli sämre behandlade, oavsett var de kommer ifrån, hur de ser ut, hur de pratar, vad de tror på, om de är fattiga eller rika, vilket kön de har eller om de har en funktionsn­edsättning.

Barnets bästa ska alltid komma först

När vuxna ska bestämma något som handlar om eller påverkar barn måste de alltid tänka på vad som är bäst för barnet. Ibland går andra saker före, men politiker och andra måste kunna visa att de har tänkt på barnen.”

Har man glömt av barnperspe­ktivet här? Hur kan det vara barnens bästa att flytta på mindre än en vecka och ryckas upp från skola och vänner?

Vad hade jag velat att andra gjorde mot mig om jag var i en liknande situation i ett främmande land utan familj och släktingar och utan att kunna språket?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden