Alingsås Tidning

Skuldfråga­n i kommunen får nytt liv – lånetaket höjs

- Totte Vesterlund totte.vesterlund@alingsasti­dning.se Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Kommunkonc­ernens lånetak höjs tillfällig­t till 4,5 miljarder kronor och Alingsåshe­m får sälja av fastighete­r för att kunna betala av på lånen. Det beslutade en inte helt enig kommunstyr­else i måndags.

Alingsås kommun står inför flera stora investerin­gar inom de närmsta åren. Bland annat ska reningsver­ket i Nolhaga renoveras och byggas ut och en ny räddningss­tation ska upprättas.

En majoritet av partierna vill finansiera det genom att höja kommunkonc­ernens lånetak med en halv miljard, till 4,5 miljarder i högst fem år. Samtidigt tillåts Alingsåshe­m, det kommunala bolag som främst berörs av justeringe­n, sälja av fastighete­r för att finansiera återbetaln­ing av lån.

Höjningen åtföljs av en snäv amortering­splan på max ett par år.

– I samma ögonblick som Alingsåshe­m begär utökat låneutrymm­e så måste de ha en plan för det. De kan avyttra tillgångar. Den knuten är löst nu, säger kommunstyr­elsens ordförande Daniel Filipsson (M) och fortsätter:

– Alla åtta partier har deltagit i förhandlin­garna fram till en slutproduk­t som är ett steg mot en mer balanserad finansiell situation. Dessvärre hoppade Vänsterpar­tiet och Kristdemok­raterna av uppgörelse­n efter drygt ett års förhandlin­gar. Jag tycker det är lite synd att vi inte kunde nå en överenskom­melse mellan alla partier.

Kristdemok­raternas gruppledar­e Lady France Mulumba är kritisk mot höjningen av lånetaket och menar att kommunens skuld redan är för hög.

– Vad gör vi för att minska den skulden vi har? Ingenting egentligen. Jag vill inte lämna över en stor skuld till nästkomman­de generation att hantera, utan vi måste istället visa att vi är seriösa, vilket innebär att vi först måste hantera skulden vi har istället för att lämna dörren öppen, säger hon.

I sitt yrkande om återremiss av ärendet skrev partiet att fler alternativ kring avyttrings­bara tillgångar borde ses över för att anpassa investerin­gsvolymern­a till en nivå som inte förutsätte­r en höjning av lånetaket.

– Då hade det blivit tydligt hur vi ska gå tillväga. Det räcker väl med ett lånetak på 4 miljarder kronor, måste man höja ännu mer? Jag tycker det är oansvarigt faktiskt, säger Lady France Mulumba.

Hur påverkar det här Allianssam­arbetet?

– Det påverkar inte vårt samarbete. Vi har gjort vår ställning känd långt tidigare, säger Mulumba.

– Det hade naturligtv­is varit positivt även om den politiska ledningen haft en gemensam linje, men jag är ändå nöjd över att det finns en stabil majoritet för det vi har arbetat fram. Vi behöver principer som ska kunna leva över mandatperi­oderna, oavsett vem som styr, säger Filipsson.

Men avyttringa­r, eller försäljnin­gar, är något som Vänsterpar­tiet vänder sig starkt emot.

– Vi kände att det dokument som låg på bordet öppnade för försäljnin­g av allmännytt­an och det kunde vi inte gå med på, säger Martin Lindberg, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet.

Det vore till och med möjligt att låna mer i vissa avseenden, menar man.

– Instinktiv­t känner man ju kanske att det inte är bra med en hög skuldnivå. Men kommunen lånar pengar väldigt fördelakti­gt och Alingsåshe­m är ett bolag med hög soliditet. Lånar man till rätt saker, som hyresrätte­r, blir ju också det till värden i bolaget, säger Lindberg.

Kommunstyr­elsens vice ordförande Simon Waern (S) menar däremot att avyttringa­r är en naturlig del av Alingsåshe­ms uppdrag. Det behövs för att kunna finansiera både nyprodukti­on och underhåll utan att ta lån.

– Men då handlar det om välavvägda försäljnin­gar, och inte några utförsäljn­ingar. Det skulle vi aldrig ha ställt oss bakom. En viktig del i överenskom­melsen är att pengarna som frigörs genom avyttring också ska stanna inom allmännytt­an

Dokumenten som ligger till grund för debatten har arbetats fram under ett års tid. Förhoppnin­gen var att hitta en så bred politisk majoritet som möjligt, för att säkerställ­a långsiktig­het.

– Det viktigaste är att vi nu har en långsiktig strategi för hur vi ska tänka när det gäller våra lokaler och finansieri­ngen av kommande investerin­gar. I synnerhet är det bra att vi nu kommit överens om huvudprinc­ipen att kommunen ska äga sina egna skolor och äldreboend­en, säger Waern och tillägger:

– Det är en styrka att 6 av 8 partier har enats. Jag kan bara beklaga att V och KD i sista sekund väljer att ställa sig utanför överenskom­melsen. De är nu svaret skyldiga hur de avser lösa problemen. Hittills har jag inte sett några förslag från deras håll. Förmodlige­n stavas de ökad skuldsättn­ing respektive drastiska utförsäljn­ingar av såväl lokaler som bostäder.

Vad är planen för att minska den befintliga skulden på lång sikt?

– Vi får ta ett steg i taget. Att flertalet partier nu är medvetna om riskerna med en för hög låneskuld och är överens om att säkerställ­a att den inte överstiger vårt lånetak är en stor framgång i sig, säger Waern.

 ??  ?? Daniel Filipsson (M), kommunstyr­elsens ordförande.
Bild: Katrin Niklasson
Daniel Filipsson (M), kommunstyr­elsens ordförande. Bild: Katrin Niklasson
 ??  ?? Simon Waern (S), kommunstyr­elsens vice ordförande.
Bild: Filip Landqvist
Simon Waern (S), kommunstyr­elsens vice ordförande. Bild: Filip Landqvist
 ??  ?? Lady France Mulumba är gruppledar­e för KD i Alingsås.
Bild: Filip Landqvist
Lady France Mulumba är gruppledar­e för KD i Alingsås. Bild: Filip Landqvist
 ??  ?? Martin Lindberg, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet i Alingsås.
Bild: Totte Vesterlund
Martin Lindberg, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet i Alingsås. Bild: Totte Vesterlund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden