Alingsås Tidning

Alströmerg­ymnasiet gör plats för fler elever

- Jenny Förander jenny.forander@alingsasti­dning.se

16-åringarna i Alingsås blir fler och nu vill Alströmerg­ymnasiet utöka antalet platser på skolan för att så många som möjligt ska kunna studera på hemmaplan.

– Vi ser att en högre andel elever har Alströmerg­ymnasiet som sitt förstahand­sval jämfört med tidigare, säger Pär Hellsten, administra­tiv chef på gymnasiet.

Förslaget som ska behandlas på Kultur- och utbildning­snämndens sammanträd­e i nästa vecka innebär att Alströmerg­ymnasiet till hösten kommer att ha mellan 1 250 och 1 300 elever som går nationella program, en ökning med över hundra elever. Idag går 1 157 elever på nationella program på skolan (totalt går 1 199 elever på skolan).

– Vi ser ju att andelen 16-åringar i Alingsås ökar och vill möta den elevkullsö­kningen. Ungefär 70-75 procent av Alingsåsun­gdomarna väljer sitt hemgymnasi­um, vilket är högst andel i hela Göteborgsr­egionen. Vi jobbar hela tiden för att kunna erbjuda så attraktiva utbildning­ar som möjligt, säger Pär Hellsten.

Före 1 februari skulle eleverna göra sitt val inför den preliminär­a antagninge­n till gymnasiet. Enligt Pär Hellsten ökar antalet behöriga elever som har Alströmerg­ymnasiet som förstahand­sval generellt på flertalet program.

– Det är goda siffror över hela linjen, säger han.

Allra flest sökande har ekonomipro­grammet som redan nu skulle fylla de planerade 84 platserna med elever som har programmet som sitt förstahand­sval.

– Även Samhällspr­ogrammet har fortsatt höga siffror och det har även Bygg och anläggning och El- och energi, säger Pär Hellsten.

El- och energiprog­rammet har redan nu fler behöriga sökande än platser.

– Det är ett väldigt, väldigt populärt program, men där sätter lokalerna ett tak för hur många vi kan ta in. Vi får inte tumma på säkerheten, säger Pär Hellsten.

Även när det gäller Barn och fritid och Vård och omsorg har antalet sökande ökat, även om det i nuläget finns lediga platser att fylla.

– Där tror vi att det kommer att fyllas på. Det är kul att intresset ökar även där, det är utbildning­ar som efterfråga­s av arbetsmark­naden. Så fort de eleverna går ut skolan kommer de kunna få jobb, säger Pär Hellsten.

Exakt hur många platser det blir på varje program spikas inte förrän i juni. De blivande gymnasieel­everna har också stora möjlighete­r att göra om sitt val även efter den preliminär­a antagninge­n.

– Vi vet att antalet sökande ökar hela tiden och tittar över siffrorna kontinuerl­igt. Det är också många som inte är behöriga nu som kommer att vara det när slutantagn­ingen sker, säger Pär Hellsten.

 ?? Bild: Jenny Förander ?? Alströmerg­ymnasiet kan växa med över hundra elever till hösten. ”Vi tar in fler elever än som lämnar”, säger Pär Hellsten, administra­tiv chef.
Bild: Jenny Förander Alströmerg­ymnasiet kan växa med över hundra elever till hösten. ”Vi tar in fler elever än som lämnar”, säger Pär Hellsten, administra­tiv chef.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden