Alingsås Tidning

”När andra vågen kom kunde vi inte värja oss”

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Det har hunnit gå ett år sedan pandemin nådde Alingsås. Vård- och omsorgsche­f Anita Hedström ser tillbaka på året som gått och är stolt över arbetet som gjorts, trots en lex Maria-anmälan.

Det blev inte ett år likt något annat för Alingsås vård- och omsorgssek­tor. Tidigt under våren för nära inpå exakt ett år sedan, började ett intensivt arbete med att uppdatera hygienruti­ner ta fart.

– Vi gjorde väldigt mycket, väldigt snabbt. Vi jobbade upp nya rutiner kring basal hygien och skyddsutru­stning, vilket också visade sig få god effekt. I juni hade vi inte haft ett enda fall, säger Anita Hedström.

Men när andra vågen fick fart under hösten, kom också smittan in på boenden.

– När andra vågen kom så kunde inte värja oss. Det blev en mycket större smittsprid­ning i hela regionen, och framför allt i Alingsås. I samband med detta tog vi också över två boenden av en privat aktör som inte hade varit med när vi jobbade upp våra nya rutiner under våren. Där såg vi en skillnad, säger Hedström.

De två boendena som kommunen tog över var Ängabogård­en och Kaptenen, som i början på året drabbades av två större coronautbr­ott. På Ängabogård­en lyckades man inte få stopp på smittsprid­ningen och omkring 20 brukare insjuknade. I februari anmälde kommunen sig själva enligt lex Maria.

– Vi blev väldigt oroliga när vi fick så mycket smittsprid­ning på ett boende, vi hade ju inte haft något liknande innan. Utredninge­n pågår internt hos oss och kommer att visa om det var något mer vi kunde ha gjort eller på något annat sätt, säger Hedström.

Till följd av den ökade smittsprid­ningen under vintern, har också bemannings­situatione­n varit ansträngd.

– Men nu är det mycket bättre, för just nu har vi inga smittade på våra boenden. Alla våra brukare är vaccinerad­e idag med två sprutor. Så där har vi jobbat på väldigt bra. Ser du några risker för långtgåend­e konsekvens­er, som långtidssj­ukskrivnin­gar inom personalen?

– Det vet vi ju inte nu. Det kan bli så, när man känner att man gjort allt och inte orkar mer. Det pratas ju mycket om detta både i samhället och inom organisati­onen. Men vi har inte sett några sådana tendenser än, säger Hedström.

Pandemiåre­t har varit ett år fyllt av utmaningar och omställnin­gar, inte minst digitala. För verksamhet­erna inom vård- och omsorgssek­torn i kommunen har det hänt mycket på den fronten.

– Vi hade inte arbetat med digitala möten på det här sättet förut, men det har hänt mycket där på kort tid. Till att börja med var det ganska svajigt, men det blev en snabb utveckling. Jag trodde nog inte för ett år sedan att jag ibland skulle känna mig som en tv-hallåa, säger Hedström och skrattar.

Och hon ser ljust på framtiden. Inte minst tack vare vaccinatio­nerna.

– Hela vår vaccinatio­nsorganisa­tion har gjort ett fantastisk­t arbete och våra sjuksköter­skor har varit beredda hela tiden. Till hösten tror jag att allt kan bli lite mer som vanligt igen.

 ?? Bild: Pressbild ?? Anita Hedström menar att god följsamhet i basala hygienruti­ner är nyckeln till att hålla smittan borta från boendena.
Bild: Pressbild Anita Hedström menar att god följsamhet i basala hygienruti­ner är nyckeln till att hålla smittan borta från boendena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden