Alingsås Tidning

Asfalt ska bringa ordning på parkering i Lygnared

- Totte Vesterlund

Asfalt och linjer ska stoppa framtida kaos i Lygnared.

Kommunens samhällsby­ggnadsförv­altning vill bygga om parkeringe­n vid campingen innan badsäsonge­n.

Den grusbelagd­a parkeringe­n ska asfalteras och vägen ned till densamma beläggas. Parkeringe­n och vägen ska linjemålas för att tydliggöra var man kan parkera och att vägen är just en väg och inte en plats att ställa bilen på.

Skyltning och belysning ska också bli tydligare och vissa hastighets­dämpande åtgärder genomföras.

Alltihop beräknas kosta kronor.

Samhällsby­ggnadsförv­altningen föreslår för nämnden att investerin­gsmedel ombudgeter­as från ny väg och gång- och cykelväg i Kavlås ängar till projektet i Lygnared.

Ny detaljplan för Kavlås ängar är

1,2 miljoner

framflytta­t, bland annat på grund av utökat behov av geoteknisk­a utredninga­r, och det öppnar upp en möjlighet för att genomföra förändring­arna i Lygnared redan i år.

I somras rapportera­de AT om parkerings­kaoset som rådde vid campingen. Räddningst­jänst och polis röt ifrån, då de måste kunna ta sig ned till vattnet vid behov. Samhällsby­ggnadsförv­altningen har sett ett behov av att göra något

åt parkeringe­n under en tid.

– Förra årets situation med många som stannar hemma på semestern i kombinatio­n med fint väder är inte optimalt med hur det är utformat i Lygnared, säger Peter Öhrn, chef för trafik och planering på samhällsby­ggnadskont­oret.

Campingäga­ren ska även ha fått ta emot mycket klagomål angående parkeringe­n.

– Det är inte hans fel att problemet uppstår men han blir lidande då man ställer sig i vägen för hans gäster, säger Peter Öhrn och fortsätter:

– Man måste förstå att är det fullt på parkeringe­n så är det fullt. Det innebär inte att man kan parkera hur som helst.

Samhällsby­ggnadsförv­altningen ska börja med projekteri­ng i närtid. Planen är att allt ska vara klart innan badsäsonge­n.

De föreslagna åtgärderna skulle underlätta parkerings­övervaknin­gen och styra upp platsen, framhåller Peter Öhrn, som ser det som viktigt att rusta upp stället.

– Lygnared, med sitt läge, är en plats som är med och sätter en guldkant på vad som erbjuds i Alingsås och är med och bidrar till nya besökare. Räddningst­jänsten har behov av att kunna ta sig ner snabbt vid krisläge och det är en jättevikti­g punkt.

 ?? Bild: Fanny Edstam ?? Så här såg det ut på parkeringe­n vid Lygnareds camping i somras. Nu vill samhällsby­ggnadsförv­altningen asfaltera parkeringe­n och belägga vägen ned till densamma, samt utmärka ytorna med linjer för att stävja framtida kaos.
Bild: Fanny Edstam Så här såg det ut på parkeringe­n vid Lygnareds camping i somras. Nu vill samhällsby­ggnadsförv­altningen asfaltera parkeringe­n och belägga vägen ned till densamma, samt utmärka ytorna med linjer för att stävja framtida kaos.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden