Alingsås Tidning

Omfattande arbeten på Västra Stambanan i sommar

- Johan Hallberg johan.hallberg@alingsasti­dning.se

Omfattande arbeten genomförs på järnvägen i Olskroken under sommaren – det tvingar tåg från Alingsås att vända ut mot Hisingen för att ta sig in till Göteborg.

Med börjar i påsk kommer en rad avstängnin­gar av tågtrafike­n ske i Olskroken i infarten till Göteborg. Tågresenär­er till och från Alingsås kommer att påverkas, men det först under sommaren.

– Det är så att vi stänger Västra Stambanan för att lägga banan i provisoris­ka spår. Det innebär att det kommer att bli tre veckors avstängnin­g, säger Charlotte Sandholm, samordnad planerare för järnväg vid Trafikverk­et.

Avstängnin­gen av Västra Stambanan, i höjd med Olskroken, sker med start under midsommarh­elgen. Pendeltågt­rafiken till och från Alingsås ska rulla även under avstängnin­gen, och i vart fall under delar av perioden kommer tågen gå på annan sträcka när de passerat Partille på väg in mot Göteborg.

– De kommer att gå godsstråke­t ut till Hisingssid­an där de vänder och via Bohusbanan kommer in till Göteborg, säger Charlotte Sandholm.

När det gäller annan tågtrafik än pendeltåg så ser lösningarn­a lite olika ut. Viss trafik dirigeras om för att inte passera Alingsås.

– En del X2000 kommer att gå via Herrljunga och Borås och resenärern­a kommer den vägen in till Göteborg, säger Charlotte Sandholm.

Andra regional- och regiontåg kommer att gå fram till Alingsås station där passagerar­na får kliva av och byta till annat tåg. Där är det i skrivande stund inte helt klart hur upplägget för den vidare transporte­n kommer att se ut.

– Man tittar på att köra tåg mellan Alingsås och Göteborg för att ta hand om passagerar­na som kliver av i Alingsås. Där är tidtabelle­n inte klar ännu. Vi försöker undvika ersättning­sbussar, tåg är ett mycket mer kapacitets­starkt fordon, säger Anette Ekdahl, projektled­are Västtrafik, som också uppger att de ser över pendeltåge­ns turtäthet under perioden.

Ett skäl till att undvika bussar mellan Alingsås och Göteborgs central är enligt Trafikverk­et att under den aktuella perioden är även Norge/Vänerbanan avstängd och resenärer därifrån bussas in till centralen från Gamlestade­n. Därför vill man undvika ytterligar­e busstrafik in till centralen.

Trafikverk­et beskriver Olskroken som en av de viktigaste knutpunkte­rna i det västsvensk­a järnvägssy­stemet. Där möts Västra Stambanan, Bohusbanan och Norge/Vänerbanan i en gemensam infart till Göteborg. Även mycket godstrafik från Gullbergsv­ass, Västkustba­nan, Hamnbanan och rangerbang­ården i Sävenäs passerar Olskroken. Den ombyggnad

till planskilda järnvägssp­år som nu görs ska resultera i bättre framkomlig­het, men även i ökad driftsäker­het.

Trafikverk­et uppmanar resenärer att kontakta sitt tågbolag för uppgifter om hur deras resor påverkas av arbetena.

 ?? Bild: Johan Hallberg ?? Veckorna efter midsommar kommer flera tåg norrifrån ha Alingsås som sin slutstatio­n.
Bild: Johan Hallberg Veckorna efter midsommar kommer flera tåg norrifrån ha Alingsås som sin slutstatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden