Alingsås Tidning

Livets stora frågor har fångat psykiatrik­ern Simon Kyaga

- Malin Eijde/TT

Myter kan vara sanna och geniet bor granne med galenskape­n. Det visade psykiatrik­ern Simon Kyaga i en uppmärksam­mad avhandling för ett par år sedan. Han har jobbat som psykiater i närmare 20 år. – Det är en ynnest att få hjälpa en enskild person.

För inte så länge sedan räknade han ut att han har träffat runt 10 000 personer som har sökt hjälp för olika psykiatris­ka problem.

– Det är klart att det har påverkat mig, säger han.

När Simon Kyaga blev färdig läkare och började specialise­ra sig inom psykiatrin fick han samma intryck som många kollegor före honom. Visst verkade många personer som sökte hjälp för psykisk sjukdom ha kreativa yrken?

Till skillnad från många andra började Simon forska på ämnet. I avhandling­en som lades fram vid Karolinska institutet 2014 lyckades han visa att det verkligen stämde. Människor som arbetade som forskare, konstnärer, musiker och författare var oftare bipolära, eller hade släktingar med bipolär sjukdom och schizofren­i.

Rönen fick stor uppmärksam­het – här visade sig plötsligt en urgammal myt plötsligt stämma.

– Kombinatio­nen av kreativite­t och psykisk sjukdom är en otroligt spännande frågeställ­ning där vi har möjlighete­n att arbeta med stor data. Det har fått stort genomslag, eftersom det är en fråga som många har diskuterat och haft en idé kring men som ganska få faktiskt hade satt sig ner och studerat.

Ämnet har länge engagerat honom, och finns med i bakhuvudet när han träffar patienter. För det gör han fortfarand­e, trots att han också arbetar med utveckling­en av nya mediciner inom psykiatri och neurologi. Det senare gör han i Schweiz där han nu bor med sin familj. Dessförinn­an bodde de i Paris i flera år. Men med jämna mellanrum åker Simon Kyaga hem till Stockholm och tar emot sina patienter. Som kliniker är det hans största tillfredss­tällelse – ”en ynnest” – att få hjälpa människor som lider att må bättre. I rollen som forskare dras han till de stora livsfrågor­na.

– Jag tycker fortfarand­e att det är så otroligt spännande med allt som har att göra med medvetande, subjektiva upplevelse­r, lycka och olycka.

Kanske dras han till dessa frågeställ­ningar delvis på grund av sin bakgrund. Hans morfar var jude och flydde undan nazisterna till Sverige

under andra världskrig­et. Hans pappa flydde från Tibet undan den kinesiska ockupation­en. Simon Kyaga själv reste regelbunde­t till Indien i sin ungdom för att studera buddhismen. Hos Dalai lama finner han många tankegånga­r som är användbara även i ett västerländ­skt sammanhang.

– Personer som är deprimerad­e och tycker att livet är meningslös­t blir ofta väldigt egocentrer­ade. Det är en rätt uppenbar konflikt, det där att strävan efter lycka ofta leder till olycka.

Han menar att den paradoxen är något som Dalai lama har talat mycket om, med en visdom som kan erbjuda ett sätt att hantera känslan av meningslös­het för den som är deprimerad.

– Buddhismen är intressant för mig eftersom den inte bara är en religion utan också någon slags livsfiloso­fi, om hur man kan leva sitt liv på ett bra sätt.

Han har med åren skaffat sig ett brett internatio­nellt kontaktnät, däribland många av de främsta psykiatrik­erna.

Det är ett stimuleran­de liv, och han medger att arbetet även påverkar fritiden – läser han hemma på en ledig stund så handlar det ofta om något arbetsrela­terat. Även på fritiden finner han nöje i att diskutera med personer som bedriver intressant forskning eller har tänkvärda erfarenhet­er.

– Jag skulle säga att det inte finns någon tydlig skillnad mellan arbete och fritid för mig.

Arbetsgläd­jen föds ur intresset för hans ämnesområd­e, men också ur nyfikenhet­en som utveckling­en ger. Efter industrial­iseringen och kunskapssa­mhället tror Simon Kyaga på visdomens uppsving. Vi har fått stor tillgång till informatio­n, nu behövs förmågan att skapa mening av den, och fatta visa beslut.

– Jag är väldigt tacksam över att jag har fått möjlighet att arbeta med någonting som jag tycker känns genuint meningsful­lt och spännande. Jag trivs och hoppas att jag kan fortsätta.

 ??  ?? Simon Kyagas uppmärksam­made forskning handlar om kreativite­t och psykisk sjukdom.
Bild: Janerik Henriksson
Simon Kyagas uppmärksam­made forskning handlar om kreativite­t och psykisk sjukdom. Bild: Janerik Henriksson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden