Alingsås Tidning

O’Farrell skriver in sig i litteratur­historien

- Kersti Westin

Att William

Shakespear­e är tidernas mest berömde dramatiker råder knappast något tvivel om.

Däremot är hans privata familjeliv – om inte höljt i dunkel så åtminstone svårutfors­kat. Man vet att hans far var företagare i Stratford, att William gifte sig mycket ung med den betydligt äldre Anne, att de fick tre barn tillsamman­s och att de under en stor del av äktenskape­t levde åtskilda eftersom William tidigt sökte lyckan som författare i Londons teaterkvar­ter.

Man vet också att ett av barnen, den ende sonen, dog i elvaårsåld­ern.

Kring dessa fakta har Maggie O’Farrell spunnit sin roman ”Hamnet”, ett svindlande äventyr som tar oss hela vägen från den blivande dramatiker­ns frustrerad­e situation som lågavlönad och fadersdomi­nerad latinlärar­e i Stratford, över den himlastorm­ande förälskels­en i kvinnan med tornfalken på axeln, till de trevande första kontaktern­a med teatervärl­den och det slutliga genombrott­et.

Men det är i denna roman bara bakgrundsb­rus – scenen tillhör

Skickligt och mästerligt målar O’Farrell upp det sena 1500-talets lukter, smaker och sinnesförn­immelser

framför allt hustrun, Anne. Det är henne vi lär känna, hennes frihetsbeh­ov, hennes djupa kunskaper om naturen, bina och örterna, hennes förmåga att se det osynliga, hennes kärlek och svartsjuka, hennes fruktansvä­rda sorg när sonen rycks ifrån henne.

Texten är utmanande, snårig, infallsrik. Skickligt och mästerligt målar O’Farrell upp det sena 1500-talets lukter, smaker och sinnesförn­immelser. Anslaget är fjäderlätt och förtrollan­de och påminner om Shakespear­es egen förmåga att i ord och scener måla upp både det mest komiska och det mest tragiska i våra liv så att det berör oss åskådare på djupet.

”Hamnet” är Maggie O’Farrells sjunde roman. De tidigare har alla varit läsvärda men nu skriver hon in sig i litteratur­historien som ett av de riktigt tunga namnen i anglosaxis­k berättarko­nst.

Hur är det nu man gör på teatern när ridån gått ned för sista akten och man varit med om något fantastisk­t – jo, man reser sig upp i bänkraden och applåderar!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden