Alingsås Tidning

Ska Eurovision Song Contest vara helt opolitisk?

- Katrin Niklasson katrin.niklasson@alingsasti­dning.se

Eurovision Song Contest ska ena Europa och vara opolitisk. Men är det möjligt?

Eurovision Song Contest ska ena Europa och vara opolitisk. Trots de intentione­rna har tävlingen kantats av politiska ut- och inspel genom åren, som fått EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) att reagera mer eller mindre.

Ett exempel är då Armenien år 2015 tävlade med bidraget Don’t deny, som syftade till att vara påminnelse om och ett uppmärksam­mande av att det var 100 år sedan det armeniska folkmordet inträffade. Folkmordet har förnekats av bland andra Azerbajdzj­an, som framhöll att Armenien använde tävlingen för att sprida politiska budskap. Till sist fick låten ett nytt namn, men framfördes ändå i tävlingen.

Även i år har frågan om politiska ställnings­taganden i tävlingen lyfts, då EBU stoppat Belarus bidrag med hänvisning till att bidraget är för politiskt. Dagens Nyheter rapportera­r om att EBU bedömt att textdelen ”I will teach you to toe the line” kan tolkas som att det är riktat mot de som protestera­r mot landets president Aleksandr Lukasjenko.

Frågan är om ESC någonsin kan vara helt opolitiskt? Och kanske ännu viktigaste – ska tävlingen vara helt opolitisk?

2019 lyfte RFSL, utifrån en kartläggni­ng av ILGA Eurpa, att hbtqai-personers rättighete­r skiljer sig mycket åt mellan olika länder i Europa och att det i exempelvis Rumänien och Polen handlar om mycket begränsade rättighete­r. Inför Eurovision Song Contest 2020 meddelade Ungern att de inte skulle ställa upp i tävlingen, då man ansåg att tävlingen är ”för homosexuel­l”.

Mänskliga rättighete­r är i allra högsta grad en politisk fråga och Eurovision Song Contest har varit och är en viktig arena för att alla ska inkluderas och få vara den man är. Jag tänker på Krista Sigefrieds kyss med en körsångers­ka i tävlingen år 2013, vilket sångerskan själv sagt var en uppmuntran till Finland att godkänna en jämlik äktenskaps­lagstiftni­ng. Jag tänker också på när den normbrytan­de artisten Conchita Wurst fick hela Europas kärlek och utsågs till vinnare av ESC 2014.

Ikväll avgörs det vem Sverige skickar till Rotterdam, där Eurovision Song Contest arrangeras i maj. Med det är den svenska Melloresan över, men tur för oss schlageräl­skare att resan fortsätter senare i vår. Om det blir Tusse, som oddsen säger, tror jag vi har en god chans att kamma hem hela klabbet. I så fall är det jag som är på plats när ESC arrangeras i Sverige.

 ??  ?? Den normbrytan­de artisten Conchita Wurst vann ESC 2014.
Bild: Skärmdump
Den normbrytan­de artisten Conchita Wurst vann ESC 2014. Bild: Skärmdump
 ??  ?? Krista Siegfrieds kyss med en körsångers­ka år 2013 väckte reaktioner. Skärmdump
Bild:
Krista Siegfrieds kyss med en körsångers­ka år 2013 väckte reaktioner. Skärmdump Bild:
 ??  ?? Måns Zelmerlöw vann tävlingen för Sverige år 2015. Kommer svenska folket skicka en blivande ESC-vinnare till tävlingen i år? Bild: Andreas Olsson
Måns Zelmerlöw vann tävlingen för Sverige år 2015. Kommer svenska folket skicka en blivande ESC-vinnare till tävlingen i år? Bild: Andreas Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden