Alingsås Tidning

I SISTA STUND

MED THOMAS UHRBERG

-

För andra veckan i rad är det fritt fram för tränarna att tävla hästarna med valfri balans. Jag tycker skotvånget under vintern är bra och har även min åsikt klar vad gäller jänkarvagn­ar. Sedan ett par år tillbaka är det skotvång under vintern på svenska travbanor. Under december, januari och februari måste hästarna tävla med skor. Det kan tyckas orättvist eftersom Sverige är ett avlångt land, men jag tycker att det är bra och fördelarna är många. Framför allt behövs ett grövre material i banorna under vintern och på det underlaget mår hästarna bäst av att tävla med skor.

Fokus på fel saker

Nu när det åter är tillåtet att rycka skor blir många av hästarna bättre men det tråkiga är att det blir för stort fokus på balans, huvudlag och sulky. Jag och garanterat många av oss som jobbar med djuren tycker att fokus borde ligga på hästen. När jag har en bra travare ger jag den bästa möjlighete­r för att vinna. Om vi tar det här ett steg ytterligar­e vill jag lyfta fram jänkarvagn­arna och jag har min åsikt glasklar. Vad tillför ”bikarna” travet? Ingenting! Vagnarna för inte travaveln framåt och jag ser inget positivt. Vi i Travtränar­nas Riksförbun­d har försökt att få Svensk Travsport att förbjuda de amerikansk­a vagnarna i voltstart utan att lyckas. I Frankrike till exempel är de inte tillåtna. Sulkyn är inte anpassad för voltstart och kan vara en risk för både hästar och kuskar. Det måste väl vara bättre att alla tävlar med vanlig sulky? Det blir mer rättvist. Det är min personliga åsikt och den står jag för.

V75 på Axevalla

Axevallatr­avet tar hand om lördagens V75-omgång. Banans långa upplopp blir alltid en snackis när det är tävlingar där och som körsven kan jag märka att det är en lång målraka. Speciellt när man har en trött häst... Helgens omgång känns öppen på förhand och det kan bli bra betalt om man hittar samtliga sju vinnare.

 ??  ?? Thomas Uhrberg
Thomas Uhrberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden