Alingsås Tidning

Noahs katt råkade ut för en djurplågar­e

- Jenny Schagerlin­d jenny.schagerlin­d@alingsasti­dning.se

Nioårige Noahs katt Holly börjar repa sig efter operatione­n. För ungefär två veckor sedan misshandla­des Holly så svårt av någon att svansen behövde amputeras.

Noah och katten Holly har varit kompisar sedan han var 3 år. Nyligen kom Holly hem med bruten svans och tre utslagna tänder. Veterinäre­n var säker; det här är ingen vanlig olycka, Holly har blivit misshandla­d av en människa.

– Man blir så fruktansvä­rt arg, säger Noahs mamma Eleonor Andersson.

Holly sitter i köksfönstr­et och spanar när AT:s reporter knackar på dörren till familjens hus i Ljung. När jag stiger in i hallen kommer hon fram och hälsar, nyfiket om än något avvaktande.

Ända sedan den där dagen för två veckor sedan då Holly kom hem svårt skadad har hon varit mer reserverad än vanligt, berättar Eleonor. I början var Holly till och med lite rädd för henne och de andra i familjen.

– Vi har verkligen fått träna henne i att lita på oss och nu går det bra.

Det var en eftermidda­g då Holly som vanligt varit ute ett bra tag som Eleonor upptäckte att hon var skadad.

– En sådan här bit av svansen bara hängde, säger Eleonor och måttar tio centimeter mellan fingrarna. Och så såg jag att hennes öga var svullet och att hon var blodig runt munnen.

– Det var så konstiga skador och vi dividerade om vad som hänt. Om det var en bilolycka, om hon fastnat någonstans, slagits med något annat djur eller om någon helt enkelt varit elak mot henne...

Det blev akut färd till djursjukhu­set med de värsta farhågorna, att deras älskade kisse kanske var så svårt skadad att hon behövde avlivas. På plats kunde veterinäre­n konstatera att svansen var bruten och tre tänder avslagna. Holly behövde opereras men skulle klara sig.

– Veterinäre­n var helt säker på att det är en människa som orsakat hennes skador. Han sa ”det här är ingen vanlig olycka”. Det är som om någon dragit isär svansen.

Vad tänker du om det?

– Man börjar ju fundera på vem som gör något sådant. Och så blir man så fruktansvä­rt arg, att det överhuvudt­aget händer!

Det är som om någon dragit isär svansen... Man börjar ju fundera på vem som gör något sådant.

Eleonor förklarar att Holly normalt är en väldigt social och tillgiven katt. Äldste sonen Noah var bara 3 år då de skaffade henne. Och de två fann varandra direkt.

– När Noah går och lägger sig för natten följer hon med till sängen.

Vad är det bästa med Holly, Noah?

– Att hon är söt, säger han där han sitter i soffan och kliar henne under hakan.

Tror ni att det här som har

hänt kommer påverka hennes psyke även framöver?

– Jag vet inte, säger Eleonor. Vi hoppas ju att hon blir mer social igen.

Såren efter operatione­n, som kostade 12600 kronor, har nu läkt så bra att Holly slipper plasttratt­en runt halsen och får vara ute igen. Men hon beger sig inte i väg på några längre turer utan håller sig mest runt huset.

Misshandel­n är polisanmäl­d och Eleonor har även gjort en efterlysni­ng på Facebook men hittills inte fått in några tips om vad som kan ha hänt Holly.

Känns det jobbigt att släppa ut henne när du inte vet det?

– Ja, man är ju väldigt obekväm med det. Samtidigt har hon varit ute sedan hon var liten, så det känns svårt att hålla henne inne också. Men

vi håller ju lite mer koll på henne nu.

 ??  ??
 ??  ?? ”Vi har verkligen fått träna henne i att lita på oss och nu går det bra”, säger Eleonor, här med familjens minsting Liam i knät.
”Vi har verkligen fått träna henne i att lita på oss och nu går det bra”, säger Eleonor, här med familjens minsting Liam i knät.
 ?? Bilder: Jenny Schagerlin­d ?? Nioårige Noahs katt Holly har blivit misshandla­d av en djurplågar­e så svårt att svansen behövt amputeras.
Bilder: Jenny Schagerlin­d Nioårige Noahs katt Holly har blivit misshandla­d av en djurplågar­e så svårt att svansen behövt amputeras.
 ??  ?? Holly är normalt en väldigt social och tillgiven katt, men efter misshandel­n har hon blivit skyggare.
Holly är normalt en väldigt social och tillgiven katt, men efter misshandel­n har hon blivit skyggare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden