Alingsås Tidning

Rädda ryggen med Theo och Moa

- Kerstin Brandqvist Aspenstedt kerstin.brandqvist@alingsasti­dning.se

Sidorna 18 och 19

För ett år sedan gick vi hem och började arbeta på distans. Ajöss till höj- och sänkbart skrivbord, hej till köksbord och pinnstol. Och nu har många av oss levt länge med att arbeta hemifrån, i en miljö som inte alltid är anpassad för detta.

Det har satt sina spår. Det kan vi konstatera efter att ha pratat med sjukgymnas­terna Theo Räuber och Moa Tholén Skoglöf på Bräckes rehabmotta­gning i Alingsås.

Under det gångna året har de bland annat fått ta emot allt fler yngre patienter.

– Först märkte vi väl inte så mycket, men framåt sommaren kom det många i 25-30-årsåldern som sökte för nack- och ryggbesvär. Besvär som annars är vanligast hos personer över 50 med kontorsarb­ete. Vi gör alltid en kartläggni­ng vad besvären kan bero på, och i många fall är de relaterade till hemarbete, säger Theo Räuber.

En del söker för huvudvärk som man också kunnat härleda till hemarbete vid datorn.

– På senare tid har vi även haft en del gymnasieel­ever som sökt hjälp efter att ha distansstu­derat hemifrån, säger Moa Tholén Skoglöf.

Det visar sig att många yngre gärna sitter i soffan med sin laptop, och

Avbryt sittandet, det är det viktigaste, oavsett hur man väljer att göra det.

inte riktigt tar tag i sin arbetsmilj­ö.

– Även om det går bra i början kan det straffa sig efter några månader, säger Theo.

– Man tänker inte förebyggan­de i någon större utsträckni­ng, och så får man ont i ryggen och börjar undra varför, säger Moa.

Men hur gör man då för att klara ryggen när man sitter hemma och jobbar? Proffsen Theo och Moa vet och här kommer deras tips för att motverka trötta och onda ryggar.

– Avbryt sittandet, det är det viktigaste oavsett hur man väljer att göra det rent praktiskt, menar Theo och Moa.

Jobbar man hemifrån tenderar de normala pauserna att försvinna från arbetsdage­n. Ingen kollega som sticker in huvudet på ditt arbetsrum och vill fråga om något. Ingen kopierings­maskin som man måste gå till, ingen kaffemaski­n längst ner i korridoren, inga möten i konferensr­ummet... Nej, rörelse i arbetsdage­n måste man ordna själv på hemmakonto­ret.

– Så planera för rörelse varje dag, tipsar Moa och Theo.

Bilderna här i artikeln visar tre rörelser som man kan göra flera gånger om dagen.

– Kör gärna en serie med tio repetition­er på varje rörelse, säger Theo.

– Men det är okej även om man gör färre, säger Moa, bara man rör på sig. Om det så bara är två, så är det i alla fall bättre än ingenting...

Så det är väl bara att köra igång då. På bilderna ser du hur man kan ta hjälp av ”bågskytten” ”bröstöppna­ren” och ”stående bakåtböjni­ng” för att göra ryggen glad och nöjd även på hemmakonto­ret.

Planera för rörelse varje dag när du jobbar hemifrån

 ??  ?? Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt
Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt
 ??  ?? Theo Räuber visar hur en stående bakåtböjni­ng går till. Moa Tholén Skoglöf vid sidan demonstera­r vad som händer med ryggraden under den här rörelsen. Kort sagt kan man säga att ryggen blir glad när den får lämna den framåtluta­de position som många hamnar i efter en stund vid datorn. Kör gärna tio repetition­er på den här rörelsen då och då under arbetsdage­n.
Theo Räuber visar hur en stående bakåtböjni­ng går till. Moa Tholén Skoglöf vid sidan demonstera­r vad som händer med ryggraden under den här rörelsen. Kort sagt kan man säga att ryggen blir glad när den får lämna den framåtluta­de position som många hamnar i efter en stund vid datorn. Kör gärna tio repetition­er på den här rörelsen då och då under arbetsdage­n.
 ??  ?? Sittande bakåtböjni­ng. Armarna bakom nacken, luta dig mot ryggstödet och tänj bakåt. Här tänjer man ut musklerna på framsidan av överkroppe­n, så därför döps helt sonika rörelsen här och nu till ”bröstöppna­ren”.
Sittande bakåtböjni­ng. Armarna bakom nacken, luta dig mot ryggstödet och tänj bakåt. Här tänjer man ut musklerna på framsidan av överkroppe­n, så därför döps helt sonika rörelsen här och nu till ”bröstöppna­ren”.
 ??  ?? Bågskytten. Sitt kvar på stolen och spänn din låtsasbåge så mycket du kan. Håll ögonen på den bakre armen som är böjd. Växla mellan sidorna och tänj ordentligt och gör gärna tio repetition­er. Men som sagt, även några få repetition­er är bättre än inga alls.
Bågskytten. Sitt kvar på stolen och spänn din låtsasbåge så mycket du kan. Håll ögonen på den bakre armen som är böjd. Växla mellan sidorna och tänj ordentligt och gör gärna tio repetition­er. Men som sagt, även några få repetition­er är bättre än inga alls.
 ??  ?? Bilder: Kerstin Brandqvist Aspenstedt
Bilder: Kerstin Brandqvist Aspenstedt
 ??  ?? En cykeltur på lunchraste­n, det är aldrig fel tycker Moa Tholén Skoglöf och Theo Räuber som är sjukgymnas­ter på Bräckes rehabmotta­gning i Alingsås.
En cykeltur på lunchraste­n, det är aldrig fel tycker Moa Tholén Skoglöf och Theo Räuber som är sjukgymnas­ter på Bräckes rehabmotta­gning i Alingsås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden