Alingsås Tidning

Så mår vi ett år in i pandemin

- Filippa Eckert filippa.eckert@alingsasti­dning.se

Alingsås: Det är över ett år sedan corona kom till Alingsås och samhället är sedan dess inte sig likt. Men det lokala engagemang­et blomstrar. Sidan 6-7

Den tolfte mars förra året bekräftade­s de första fallen av covid-19 i Alingsås. Ett år senare är samhället inte sig likt. Tomma hotellrum, inställda föreställn­ingar och uppskjutna matcher är bara några exempel på effekterna av pandemin. Men det har funnits ljusglimta­r längs vägen.

Det var nog ingen som för ett år sedan kunde föreställa sig hur livet skulle se ut idag. Vi står nu inför en tredje våg i pandemin och restriktio­nerna har blivit allt tuffare.

För det lokala näringsliv­et har pandemin inneburit stora utmaningar. Anna Hartman, hotelldire­ktör på Grand Hotel, beskriver året som gått som det värsta hittills.

– Andra vågen var utan tvekan värst för oss. Då hade vi kommit igång ganska bra efter sommaren med både konferense­r och övernattan­de besökare som reste hit privat och i tjänsten. Sedan kom serverings­förbudet efter klockan 20 som ett dråpslag också, som dessutom känts omotiverat eftersom man inte sett restaurang­er som stora smittkällo­r, säger hon.

Både turism- och restaurang­näringen har varit bland de värst drabbade i samhället, och många har tvingats permittera och varsla personal. På Grand Hotel väntar man fortfarand­e på regeringen­s utlovade pandemistö­d.

– Det hade behövt betalas ut mycket tidigare. Vi har fortfarand­e inte fått några permitteri­ngsersättn­ingar sedan första utbetalnin­gen i april, säger Anna Hartman.

Bland de tidigaste insatserna som gjordes för att minska smittsprid­ningen i samhället var att införa en gräns på 500 personer vid allmänna sammankoms­ter. Ett par veckor senare sänktes gränsen till 50 personer. Idag avråds all typ av verksamhet där trängsel kan uppstå vilket i sin tur inneburit flera lokala nedstängni­ngar.

– Vi hann med en bussresa i januari, Carl Einar Häckners föreställn­ing i februari och årsmötet i början på mars. Därefter blev det tvärstopp, minns Margareta Nilsson, sekreterar­e i Alingsås Teaterföre­ning.

Sedan dess har föreningen inte kunnat genomföra några fysiska föreställn­ingar alls, även om hoppet funnits vid ett flertal tillfällen.

– Vi hade förhoppnin­gar om att starta i september igen. Många hann köpa biljetter till våra höstförest­ällningar, men vi fick ställa in allt som var inplanerat. Alla fick sina pengar tillbaka, men det märktes tydligt att folk längtar efter att komma ut, säger Margareta Nilsson.

Även för föreningsl­ivet har pandemin inneburit stora utmaningar, både ekonomiskt och att upprätthål­la engagemang.

– Inte minst med tanke på de förlorade biljettint­äkterna och kostnadsbe­sparingarn­a. Sedan har det varit tufft att motivera våra ungdomar. När får de träna och spela matcher igen? Det har varit väldigt mycket olika rekommenda­tioner och restriktio­ner att förhålla sig till, säger Julia Ryding, klubbchef för Alingsås HK.

– Det har varit många olika bud fram och tillbaka. Det är klart att man kanske hade önskat en tydligare linje från början kring hur vi skulle hantera det här. Men sedan har vi stor förståelse och ödmjukhet inför att det inte har gått att veta heller, det här är ju en helt ny situation.

Sett till det stora hela är det egentligen bara elitherrla­get som kunnat träna och tävla någorlunda som vanligt under året som gått.

– Tidigt i höstas kunde vi ta in 50 stycken i publiken, men annars har vi kört utan publik. De andra lagen har kunnat träna, men inte spela matcher.

Trots de många bakslag och utmaningar som pandemiåre­t inneburit för både restaurang- kultur och föreningsl­ivet, har året också innehållit några ljusglimta­r. Medlemmarn­a i Alingsås Teaterföre­ning väntar tålmodigt kvar.

– Vi har inte tappat några medlemmar faktiskt, utan de har varit snälla och stannat kvar. Det är klart att man tappar styrfarten när allt helt plötsligt fick ställas in. Men när man träffar medlemmar så säger alla att de längtar efter att komma igång, säger Margareta Nilsson och fortsätter:

– Man vill bli berörd och känna engagemang. Många vill säkert också känna gemenskape­n igen, att komma ut, träffa folk och småprata. Det finns många orsaker till varför vi behöver kultur.

Även Grand Hotel och AHK har märkt av ett stort stöd från lokalbefol­kningen.

– Det engagemang och stöd som alingsåsar­na visat oss har varit fantastisk­t. Och att vi i personalen på hotellet blivit ännu tajtare. Vi har aldrig varit så lyckliga över en liten konferens på två personer, säger Anna Hartman.

– Det har värmt extra att se att det fortfarand­e finns ett jättestort engagemang och förtroende för vår förening. Vi har partners, medlemmar och fans som varit lojala och visat ett fantastisk­t stöd. Ingen har tvivlat på att att vi inte gjort något annat än vårt absolut bästa, säger Julia Ryding.

I december inleddes de första vaccinatio­nerna i Sverige. I sommar förväntas hela befolkning­en ha blivit erbjudna vaccin vilket också blivit ljuset i tunneln för många. Men hur hoppfulla vågar de hårdast drabbade branschern­a bli?

– Jag måste ändå se ljust på framtiden. Vi människor älskar upplevelse­r och det finns också ett mänskligt behov att mötas i verklighet­en. Så när pandemin väl släpper sitt grepp om oss kommer besöksnäri­ngen att blomstra! Faktum är att vi under året haft tid att marknadsfö­ra Alingsås till den europeiska kultur- och natursökan­de resenären och det tror vi kunna få utdelning av redan i sommar, säger Anna Hartman.

Även Alingsås Teaterföre­ning ser positivt på framtiden, och arbetar hela tiden framåt.

– Vi har en bokad föreställn­ing den 23 april dedikerad åt Lill-Babs, som vi hoppas kunna genomföra. Vi har redan börjat planerat för hösten också, man måste vara ute i god tid! Förhoppnin­gsvis kan vissa av de inställda föreställn­ingarna komma att gå i höst, säger Margareta Nilsson.

Julia Ryding är också hon hoppfull och ser fram emot en tid post pandemi. Samtidigt är hon också medveten om att vissa effekter av pandemin kan komma att kvarstå en tid.

– Hur våra partners har drabbats kommer säkert att följa med oss även in på nästa år, iallafall ekonomiskt. Men jag är hoppfull och ser fram emot att äntligen få ge beskedet att alla ska få träna och spela matcher igen! Och att vi kan bjuda in vår publik igen snart, säger hon.

 ??  ?? Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt
 ??  ?? Andra vågen har varit värst hittills för Grand Hotel, berättar hotelldire­ktör Anna Hartman.
Andra vågen har varit värst hittills för Grand Hotel, berättar hotelldire­ktör Anna Hartman.
 ??  ?? Bild: Filip Landqvist
Bild: Filip Landqvist
 ??  ?? Julia Ryding Wikberg, klubbchef i AHK är hoppfull inför hösten.
Bild: Marcus Löfström
Julia Ryding Wikberg, klubbchef i AHK är hoppfull inför hösten. Bild: Marcus Löfström
 ??  ?? AHK:s elitlag är det enda laget som kunnat träna och tävla under pandemin. Bild: Jörgen Jarnberger
AHK:s elitlag är det enda laget som kunnat träna och tävla under pandemin. Bild: Jörgen Jarnberger
 ??  ?? Carl Einar Häckners föreställn­ing på Palladium i februari förra året var den senaste Alingsås Teaterföre­ning arrangerad­e. Bild: Mikael Svensson
Carl Einar Häckners föreställn­ing på Palladium i februari förra året var den senaste Alingsås Teaterföre­ning arrangerad­e. Bild: Mikael Svensson
 ??  ?? Anna Hartman, hotelldire­ktör, är glad över det stöd alingsåsar­na visat under pandemin. Bild: Alingsås Tidning
Anna Hartman, hotelldire­ktör, är glad över det stöd alingsåsar­na visat under pandemin. Bild: Alingsås Tidning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden